Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekt Frisco bi, osim obrane od poplava, mogao donijeti i značajni turistički benefit

Jedna od stavki projekta jest i ponovno punjenje Sutlanskog jezera koje se 80% nalazi na slovenskoj strani, a ispražnjeno je 1988. godine zbog onečišćenja i tehničkih razloga

U travnju 2016. godine započelo je provođenje projekta Frisco 1. Riječ je o prekograničnom projektu Slovenije i Hrvatske koji je vrijedan 4 milijuna eura, a najvećim se dijelom financira kroz fondove EU.

Obrana od poplava

Njegov je cilj smanjiti opasnost od poplava na području koje veže hrvatsku i slovensku stranu, odnosno rijeke Bregana Sutla/Sotla, Dragonja, Kupe/Kolpe, Mure i Drave. Frisco 1 obuhvaća dvije zagorske općine Zagorska Sela i Kumrovec, a riječ je o području koje često poplavljuje. Jedna od stavki projekta jest i ponovno punjenje Sutlanskog jezera koje se 80% nalazi na slovenskoj strani, a ispražnjeno je 1988. godine zbog onečišćenja i tehničkih razloga. Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak rekla nam je da će se uskoro krenuti s planovima za sanaciju prve brane jezera što je prvi korak ka njegovoj revitalizaciji.

Turističko značenje

Jedna od ideja u projektu Frisco jest i turističko iskorištavanje Sutlanskog jezera u vidu izgradnje Turističko – rekreativnog centra. - Imam velika očekivanja od revitalizacije Sutlanskog jezera i vjerujem da bi to u turističkom aspektu donijelo puno toga za razvoj cijelog ovog kraja i općine Zagorska Sela – istaknula je Krivec Jurak dodajući da bi taj projekt značio zapošljavanja, a popravila bi se i infrastruktura te bi čitava regija oživjela dolaskom turista. Načelnica objašnjava da bi možda mladi više ostajali na području općine jer bi se mogli zaposliti, a možda bi krenuli i u privatne poduzetničke vode otvarajući ugostiteljske objekte i popratne turističke sadržaje. Da je projekt Frisco izrazito važan rekao nam je i načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

– Taj je projekt za nas izrazito važan zbog nasipa kod naselja Gmajna jer kod svake malo jače kiše strepimo da će biti poplava – istaknuo je Šplajt. Turistički će se, kaže, također projekt dobro odraziti na čitav kraj obzirom da bi se zaštitila flora i fauna, a tu je i mogućnost uređenja jezera Vonarje. – Isto tako, mi planiramo uz nasip urediti pješačku i konjičku stazu, a iz Hrvatskih voda su nam rekli kako bi na radovi na projektu trebali početi sredinom godine – ispričao je Šplajt.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

IZVANREDNE SITUACIJE I OGRANIČENJA NA AUTOCESTAMA: -prometna nesreća na autocesti A3 na 35+500 km između čvora JAKUŠEVEC i čvora KOSNICA u smjeru Lipovca, promet se vodi jednom prometnom trakom. Molimo korisnike za oprez.  -vozilo u kvaru n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program