Prethodni članak
Sljedeći članak

Proizvođači mlijeka prodaju krave: 'Bolje doma spati, nek zgubu delati'

Izvanredna novčana pomoć u iznosu od 404 tisuće kuna za oporavak 137 zagorskig proizvođača je tek kap u 'mlijeku'

Već dugi niz godina zagorski mljekari nisu zadovoljni otkupnom cijenom mlijeka, zbog čega su mnogi i zatvorili farme, a zbog prevelikih troškova u poljoprivrednoj mehanizaciji, repromaterijalu, ali i u veterinarskim uslugama mali proizvođači s dvije – tri krave, također su odustali od uzgoja. Zato nam se unatrag 15 i više godina broj krava u Zagorju trostruko smanjio, a nekada ih je bilo oko 15 tisuća. Na dan 1. kolovoza prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) u Zagorju se uzgaja 4.889 krava, a samo mjesec dana prije bilo ih 4.903 krave.

Mladi poljoprivrednik Martin Benković (27) spada u onu kategoriju proizvođača koji sve više razmišljaju da napuste poljoprivredu i najavio je prodaju krava. – Ne isplati se. Preveliki troškovi proizvodnje, mehanizacije, repromaterijala, a premala cijena mlijeka. Plaćaju nas 2 kune i uz to ne žele ići kamionom kod nas na breg, pa moram svako jutro u 4 sata voziti  mlijeko na cestu. Mi smo prisiljeni to mlijeko dati, nemremo 400 litra mlijeka zlijati – ispričao je Benković.  S obitelji Benković, razgovarali smo i prije tri godine, kada je još bilo planova vezano za poljoprivredu, čak i planova za gradnju farme, no ni jedna banka ih nije htjela kreditirati, pa je i taj entuzijazam splasnuo.  – Sad kad sagledam sve, i bolje da nismo. Mučimo se, a koristi nikakve – ispričao je Benković.

Uzgaja stotinjak grla stoke, ukupno 34 krave, ostale su junice i bikovi i obrađuje 100 hektara zemlje. Krave su holstein i simentalske pasmine. Ovih dana iz staje u prodaju ide deset krava. – I tak polako dok ih se ne budemo riješili. Kad smo se tek počeli baviti poljoprivredi, kada smo kupovali strojeve, dobivali premije za junice i tele, isplatilo se. Sada više nema računice.  Svi spominju turizam, kaj ga budu imali na trnju? Jer kad ne bude više nas stočara, sve bu zaraslo. Tam gde jednom krava prejde iz štale, više je nikad ne bude – kaže Benković.  Izvanredna novčana mjera koju isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede zagorskim mljekarima, neće puno pomoći, smatra Benković.

- Ova izvanredna novčana potpora je premala.  Dobili smo 250 kuna po kravi. To je oko 6.000 kuna. To nam nije dosta ni za mjesec dana, za koncentrat – iskreno priča Martin, koji je završio poljoprivrednu školu, a kojeg smo zatekli u poslu, siliranju kukuruza.  Na njivi je od 5 ujutro do 23 sata. – Svi obećavaju da će pomoći i olakšati seljaku, a nitko ne želi pomoći. Tak su nas obilazili i za vrijeme izbora, a sad više nitko niš ne pita – kaže Martin, koji zaključuje da je 'bolje doma spati, nek zgubu delati', jer sada, kaže, ne da su na nuli, nego ispod nule i da ispada da je najbolje biti socijalni slučaj. 

 

Reakcija Ministarstva poljoprivrede

Osim Benkovića novčanu potporu kao privremenu izvanrednu mjeru zbog poremećaja na europskom tržištu mlijeka dobilo je još 136 mljekara iz Krapinsko – zagorske županije. Ukupno im je isplaćeno 404. 651, 80 kuna. Iz Ministarstva su pojasnili da ova izvanredna mjera uvedena upravo zbog lošeg stanja na tržištu, a naveli su ruski embargo, ukidanje proizvodnih kvota što je dovelo do hiperprodukcije mlijeka i za posljedicu imalo smanjenje otkupne cijene mlijeka te poremećaja na svjetskom tržištu hrane.  - Uz EU sredstva izvanredne pomoći dodijeljena Republici Hrvatskoj Europska komisija dopustila je mogućnost sufinanciranja iste mjere sredstvima nacionalnog proračuna do maksimalno jednakog iznosa. Republika Hrvatska osigurala je maksimalno dopuštena sredstva u nacionalnom proračunu te je za ovu mjeru ukupno osigurano 22.707.839,90 kuna od čega je 50 % osigurano iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi te drugih 50 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.  Potpora će se isplatiti svim proizvođačima čije su krave u proizvodnji mlijeka bile uključene u sustav kontrole mliječnosti na dan 31. ožujka 2017. godine. Potpora u ukupnom iznosu od 22, 7 milijuna kuna isplatit će se na račune 4.686 proizvođača za 88.328 prihvatljivih grla. U Krapinsko-zagorskoj županiji ide isplata za 137 korisnika u iznosu od 404.651,80 kuna.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most otvoreni su za sve skupine vozila. Izvanredne situacije i ograničenja na autocestama: -prometna nezgoda na Jadranskoj magistrali (DC8) i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program