Prethodni članak
Sljedeći članak

Program prevencije zlostavljanja djece

U donjostubičkoj Osnovnoj školi počelo je provođenje CAP program prevencije zlostavljanja djece koje je uz Ministarstvo


U donjostubičkoj Osnovnoj školi počelo je provođenje CAP program prevencije zlostavljanja djece koje je uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u ovom slučaju financijski pomogao i Grad Donja Stubica.


Program koji se inače održava u organizaciji udruge roditelja “Korak po korak” odvija se pod motom “Jačanje djece i pružanje pozitivne podrške djeci”, a cilj mu je potaknuti djecu da ne šute o nasilju te da se, ako se ono dogodi, obrate za pomoć osobi u koju imaju povjerenja. Djeci je problem prezentiran kroz igrokaze koji govore o djetetu nasilniku, potom o neznancu nasilniku, te o djetetu poznatoj osobi kao nasilniku, dok su se učitelji i roditelji o toj temi educirali kroz predavanja kako bi lakše prepoznali je li dijete uopće izvrgnuto nasilju, te mu pomogli.

- Program je jako dobar i može se brzo realizirati, tema je aktualna, i drago nam je da smo ga barem djelomično proveli i u našoj školi. Na žalost, program je prilično skup pa nismo bili u mogućnosti uključiti sve razrede, no ako nam se ukaže prilika, rado ćemo to učiniti. Djeca, učenici 2. razreda koji su prošli program, zadovoljna su jer su naučila koje su potencijalne opasnosti, kako reagirati ako im se dogodi nasilje i kome se obratiti za pomoć - ispričala je Stela Glivar, defektologinja u OŠ Donja Stubica.

Kako saznajemo, zasad se na području Zagorja ovaj program kontinuirano provodi jedino u školi u Krapinskim Toplicama.

Izvor:Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook