Prethodni članak
Sljedeći članak

PREPORUKA HZZ-a: Smanjiti broj upisanih frizerki i ekonomista, a povećati broj zidara, bravara...

Za sveučilišne studije preporuka je da se poveća broj upisanih studenata medicine, strojarstva, građevinarstva, matematike

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija

Temeljem Uredbe Vlade Republike Hrvatske o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima te izradi i uzimanju u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama.

Analiza se provodi na osnovi relevantnih statističkih podataka i pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema programu obrazovanja, podataka iz Ankete poslodavaca te se uzimaju u obzir strategije i planovi gospodarskog razvoja na regionalnoj i lokalnoj razini.

Kao rezultat spomenutih analiza, Zavod izrađuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, koje imaju kvalitativni karakter – preporuča se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim programima obrazovanja, ali se ono ne određuje brojčano. Izrađene su na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo je analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim kvalifikacijama, te izradio Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2018. godine.

Za područje Krapinsko-zagorske županije preporučaju se obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Za trogodišnji srednjoškolski program preporuča se povećanje programa za zidari, vozači motornog vozila, bravari, monteri suhe gradnje, tesari, konobari, soboslikari-ličilaci, elektroinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, vodoinstalateri, kuhari, stolari, CNC operateri, pekari, keramičari-oblagivači, strojobravari, mesati, tokari, krojači, autolakireri, autolimari.

Za sveučilišne studije preporuka je da se poveća broj upisanih studenata medicine, strojarstva, građevinarstva, matematike, edukacijske rehabilitacije, anglistike, germanistike, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije i informatike.

U srednjoškolskom programu preporuka je da se smanji broj upisanih frizerki, a u četverogodišnjih fizioterapeuta, komercijalista, upravnih referanata, ekonomista.
A kod studija preporuka je da se smanji broj upisanih studenata poslovne ekonomije i politologije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pozivamo vozače na pojačan oprez na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod čvora Otok Svibovski, zbog životinje na kolniku. Prema dojavi radi se o psu. Na staroj cesti kroz Gorski kotar kod mjesta Lokve (DC3) promet teče otežano, zbog prometne ne...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program