Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena prva hodočasnička brošura "Hodočasnički turizam"

Krapinsko-zagorska županija izdala je brošuru hodočasničkog turizma, što je prva takva publikacija u Hrvatskoj. U brošur


Krapinsko-zagorska županija izdala je brošuru hodočasničkog turizma, što je prva takva publikacija u Hrvatskoj. U brošuri je predstavljeno pet marijanskih svetišta Hrvatskog zagorja, Marija Bistrica, Belec, Lobor, Trški Vrh i Vinagora. Uz njih tu je i 25 gotičkih i baroknih crkava iznimne kulturne, vjerske i turističke vrijednosti.

U kapeli sv. Petra u Mariji Bistrici okupio se veliki broj gostiju, među kojima i dosta zagorskih svećenika. Hodočasnički turizam je vodič na čak 78 stranica za brojne domaće i strane turiste koji posjećuju zagorska marijanska svetišta, kao i samo Hrvatsko zagorje. Kroz vrsne tekstove, fotografije, karte i iscrpne kalendare događanje brošura daje cjeloviti pregled mreže hodočasničkih putova.

Sve goste pozdravio je rektor svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren te se zahvalio svima koji su pridonijeli izradi brošure.

- Ova knjiga ima jedan izazov. Želi nas zainteresirati za jednu stvarnost koju svakodnevno susrećemo, no želi i ljudima koji je ne poznaju predstaviti našu bogatu baštinu. Zadatak je vodiča da ga pročitamo i otkrijemo ljepote koje imamo, prvenstvno mi koji ovdje živimo i tada biti kadri potaknuti druge. Tu malo štekamo – rekao je rektor Koren.

Zahvalu svima uputio je i dugogodišnji čuvar svetišta mons. Lovro Cindori.

Župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je ova brošura dio trilogije u sklopu brendiranja Zagorja pod sloganom Bajka na dlanu . Nakon brošure o agroturizmu i wellnessu, sada i o hodočasničkom turizmu, slijedi brošura o hrani.

Autor tekstova prof. Mirko Ivanjek istaknuo je kao mu je bilo teško pisati teksove jer je ispočetka mislio kako puno zna o Zagorju, ali Zagorje je veli tako slojevito i teško je na malo mjesta reći ono najbitnije.

- Zagorje je rajski vrt omeđen gorama, muzej na otvorenom. Marijanska prošteništa jedan su segment koji otvara druge aspekte – rekao je prof. Ivanjek.

Predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, prof. dr. Juraj Kolarić rekao je kako je ostao zatečen i oduševljen pročitavši brošuru.

- Knjižica je fascinantna jer su tekstovi sažeti, stručni, povijesno utemeljni i fascinantni. Sažeto je ono najljepše što Zagorje ima. A to nije lako tamo gdje se više govori srcem, a manje razumom. Zato autore treba pohvaliti. I fotografije su fascinantne. Predivno i lijepo – rekao je dr. Kolarić.

Predstavljanje su pjesmom obogatile članice Ženskog vokalnog ansambla Fiola.

Brošura će biti dostupna u turističkim uredima i na drugim turističkim punktovima.


Snimio: Krunoslav Pavlina

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook