Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena peta knjiga Miljenka Jerneića

Predstavljanje pete knjige Miljenka Jerneića Mišljenja kroz sučeljavanja , s obzirom na to da je riječ o filozofskoj kn


Predstavljanje pete knjige Miljenka Jerneića Mišljenja kroz sučeljavanja , s obzirom na to da je riječ o filozofskoj knjizi, privukla je popriličan broj posjetitelja, koje je iznenadio i način promocije.


Filozofska razmišljanja

Naime, predstavljači su se na promociji zapravo sučeljavali s autorom, a svojim filozofskim razmišljanjima iz publike su im se pridružili i bivši saborski zastupnik Milivoj Rožić te prof. Krešimir Čvrljak. Da će knjiga biti tražena, dokazuje samo jedan detalj: prof. Čvrljak sugerirao je autoru da se u jednom od idućih djela ogradi od Gaje Petrovića!

Ta je knjiga jedna iznimna rijetkost u suvremenoj hrvatskoj knjiškoj povijesti. Riječ je o filozofskim razmišljanjima čovjeka koji se danas uglavnom bavi politikom i seoskim gospodarstvom. Živeći i školujući se u Zagrebu u uvjetima socijalizma, mladi Miljenko Jerneić čistio je svoju dušu inspirirajući se djelima domaćih marksističkih filozofa poput Milana Kangrge, Gaje Petrovića, djelima kršćanskih pisaca kao što su Toma Akvinski i Nikolaj Berdjajev te djelima socijalističko-komunističkih teoretičara i praktičara kazao je publicist Stjepan Šulek.

Knjigu je nazvao intelektualnom biografijom koja nije jednosmjerna. Naime, objasnio je, knjigu je autor počeo pisati još 1985. godine, a ono što je tada zastupao, ne mora bezuvjetno vrijediti i danas. Tako, danas političar, u ono doba autor je isticao da intelektualac gubi svoj identitet ako se počne baviti politikom.

Zanimljivo sučeljavanje

Da je imao u rukama rukopis ove knjige, književnik Đuro Vidmarović neke bi dijelove izbacio, neke drukčije poredao, a neke dublje istražio. No, konstatacije kao što su: autor s Bogom ima male probleme ili kad si filozof, nemoj ubacivati politiku , nisu bila kritike autoru nego početak zanimljiva sučeljavanja, kakva su rijetka u ovim krugovima. Zaključak je predstavljanja knjige kako je riječ o intrigantnom i motivirajućem djelu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook