Prethodni članak
Sljedeći članak

Predložen institut za kajkavski jezik

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo u sklopu Tjedna kajkavske kulture organ


Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo u sklopu Tjedna kajkavske kulture organizirali su sedmi znanstveni skup Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća.


Ove godine skup je posvećen obilježavanju 200. obljetnice prvog hrvatskog kajkavskog jednojezičnoga pravopisa izdanog 1808. godine. U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta okupilo se dvadesetak najeminentnijih znanstvenika s područja kajkavskog jezika, književnosti i kulture.

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca nakon ideje o uvođenju kajkavskog jezika u škole kao izvornoga jezika te inicijative za većom medijskom zastupljenošću kajkavskog sadržaja u standard izvornog književnog jezika, kao i u izbornu nastavu, predložili smo još niz kvalitetnih prijedloga, kao što su utemeljenje instituta za kajkavski jezik, književnost i kulturu, rekao je dr. Rajko Fureš, stoloravnatelj udruge mr. sc. Rajko Fureš i tajnik organizacijskog odbora. Udruga ove godine predlaže da se krene u provođenje projekta povijesti kajkavske književnosti.

Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora prof. dr. sc. Alojza Jembriha, riječ je o jedinstvenom skupu ovakve vrste u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koji je ove godine okupio najviše sudionika dosad.

Premalo je prisutna svijest o postojanju kajkavskog jezika u književnosti kroz stoljeća, istaknuo je dr. Jembrih. Postojanje kajkavskog dijalekta premalo je prisutno u svijesti, i učenika, i profesora do kulturnih djelatnika. Smatram da je taj segment književnosti jednako vrijedan proučavanja kao i druga hrvatska narječja, istaknuo je dr. Jembrih.

Na skupu je istaknuta i jezikoslovna problematika o položaju kajkavskog na učilištima, prije svega na pedagoškim.

Svima koji su posljednjih godina podržali znanstveni skup uručene su zahvalnice. Pokrovitelji su ovogodišnjeg skupa Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora, Ministarstvo kulture, Županija i Grad Krapina.

Znanstveni skup 2009. bit će posvećen ulozi Ljudevita Gaja i 200. obljetnici njegova rođenja.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook