Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija provodi akciju "Djeca, prijatelji u prometu"

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigu


Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture, Policijska uprava krapinsko-zagorska će uz ostale aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu i ove godine provoditi akciju „Djeca, prijatelji u prometu“.

Provođenje akcije započet će s početkom nove školske godine 2009./2010. i biti će usmjereno na zaštitu djece u prometu i sprečavanju ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom prethodne školske godine 2008./2009. (od rujna 2008. do lipnja 2009. godine) policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske obavili su očevid kod 830 prometnih nesreća što je smanjenje za 78 prometnih nesreća ili 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje u 2007./2008. godini.

U 15 prometnih nesreća s poginulim osobama 15 osoba je smrtno stradalo. U 317 nesreća s ozlijeđenim osobama 101 osoba je teže, a 369 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 498 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

U navedenim prometnim nesrećama ukupno je nastradalo 30 djece (u odnosu na isto razdoblje 2007./2008. godinu smanjenje za 17 djece ili 36,2 posto), od kojih su dva dječaka smrtno stradala, šestoro djece je teže, a 22 je lakše ozlijeđeno.

Policijski službenici će početkom nove školske godine u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, u svim prvim razredima osnovnih škola održati kratka predavanja i razgovore, a kako bi djecu upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će na predstojećim predavanjima djecu kao i prosvjetne djelatnike upoznati s mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture – „Prometne učilice“ (http://prometnaucilica.skole.hr), ali i roditelje o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Policijska uprava krapinsko-zagorska je u sklopu projekta Policija u zajednici u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, gradovima i općinama te Županijskim vijećem za prevenciju u lokalnoj zajednici izradila promidžbeni materijal koji će policijski službenici tijekom predavanja dijeliti učenicima.

Za učenike prvih razreda osnovne škole izrađene su reflektirajuće navlake za školske torbe, reflektirajuće savitljive narukvice, bilježnice tzv. bojanke kojima je cilj upoznati učenike s osnovnim pravilima u prometu, te plakati Zaštitimo djecu u prometu , kao i letci za roditelje istog naziva. Također će svim osnovnim školama na području županije biti podijeljeni plakati koji potiču učenike na nošenje reflektirajućih oznaka, a podijelit će se i promidžbeni materijali koje je izradio MUP (reflektirajuće naramenice, obavijesne knjižice i kemijske olovke).

Policijski službenici nazočit će i prvom roditeljskom sastanku prvašića, kako bi roditeljima izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Svakog dana mjeseca rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave policijski službenici biti će prisutni na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola zbog nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Osnovni zadatak policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika te poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju obveze prema pješacima.

Osim toga, policijski službenici će i pojačano kontrolirati brzinu, a kako bi se kaznilo vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Naposljetku, pozornost će se obratiti i na one koji djecu u školu dovoze automobilima, a kako bi se provjerilo da li se djeca prevoze sukladno propisima.

S predstavnicima tijela lokalne i područne samouprave nadležnima za promet i predstavnicima poduzeća nadležnih za održavanje prometnica obavit će se pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook