Prethodni članak
Sljedeći članak

Policajcu dvije godine zatvora

Bivši granični policajac Davor Barušić nepravomoćno je osuđen na dvije godine, a zagrebački poduzetnik Božo Berišić na g


Bivši granični policajac Davor Barušić nepravomoćno je osuđen na dvije godine, a zagrebački poduzetnik Božo Berišić na godinu i pol zatvora zbog šverca robe. Sudac Tomislav Ivanda na zlatarskome Županijskom sudu proglasio je krivim Berišića jer je u Sloveniji nabavio odjeću, naočale i satove vrijedne 1,141.061 kunu, koje je namjeravao dovesti u Hrvatsku, ali i da izbjegne carinska davanja.

Prethodno se dogovorio s graničnim policajcem da granicu prijeđe u vrijeme kada on, Davor Barušić, bude u službi i doista Barušić je 29. ožujka 2001. nesmetano propustio kamion preko malograničnog prijelaza Klenovec Humski.

Kamion je na dionici ceste između Huma na Sutli i Lupinjaka oko 3,10 sati istog dana zaustavila policija i uhitila slovenskog vozača Antona Krumpaka, koji je u istrazi rekao da je kamion vozio od Rogaške Slatine za 500 njemačkih maraka. Kaznene odgovornosti oslobođen je i bivši granični policajac, Boris Pavleković, za kojeg se u početku sumnjalo da je imao »svoje prste« u švercu, jer nije bilo dokaza. Pavleković nije kontaktirao UKV vezom sa svojim kolegom, dogovarajući propuštanje kamiona s krijumčarenom robom. Da je Pavleković i osuđen, osuđen bi morao biti i Pavlekovićev kolega koji je s njim obavljao nadzor granice sa Slovenijom.

Optuženi granični policajci već su stegovno odgovarali i udaljeni su s posla.

U obrazloženju presude istaknuto je da, iako je obrana tvrdila da je kamionom, kakvog je vozio Krumpak, nemoguće prijeći hrvatsko- slovensku crtu razgraničenja na malograničnom prijelazu Klenovec Humski, očevidom dokazano suprotno. Slovenski državljanin nije pravno sankcioniran jer je od njegova progona odustalo tužiteljstvo zbog promjene Kaznenog zakona.

Sudac Ivanda kazao je Berišiću da mu je kazna ublažena jer je otac petero male djece, a iz istih razloga nije mu zabranjena djelatnost. Berišić je, naime, pred istim sudom lani nepravomoćno oslobođen optužbe za poticaj na zloporabu i izbjegavanje carinskog nadzora prilikom nelegalnog uvoza kamiona krcatog tekstilom.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook