Prethodni članak
Sljedeći članak

Pogledajte kaj su naše vrijedne babice pripremile za Uskrs! Donosimo recepte


Ekipa Babičinih recepata ovoga puta nije išla na put po Zagorju, nego su se babice okupile, da bi pokazale čime one bogate svoje stolove za Uskrs.

Babica Ljubica iz Svetog Križa Začretja pripremila je kuglof i šunku u kruhu, babica Katarina pokazala je kak u Humu na Sutli delaju bider – slatko digano tijesto s grožđicama. Dedek Stanko nabral je friškog regmeta, da bi babica Đurđa mogla napraviti najbolju salatu od regmeta s jajima.

Dječica su ofarbala jaja, a na kraju su se okupile sve naše babice iz cijeloga Zagorja, da bi svi zajedno proslavili Vuzem.

KUGLOF

6 jaja

30 dkg šećera

2 dcl mlijeka

2 dcl ulja

30 dkg oštrog brašna

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

1 naranča kora i sok

3 žlice kakaa

 

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke miksajte sa šećerom. Bjelanjke tucite u snijeg. U izmiksane žumanjke dodajte mlijeko, ulje pa brašno, prašak i vanilin šećer. Dobro sve izmješajte te ocijedite malo naranče i naribajte koricu. Polagano umiješajte snijeg. Polovicu smjese stavite u namašćeni kalup, a u drugu polovicu dodajte dvije žlice kakaa i ponovo povežite. Stavite na žutu smjesu u kalupu. Sve zajedno pecite na 180 stupnjeva C oko 45 minuta.

 

ŠUNKA U KRUHU

1 kocka svježeg kvasca

1 žlica šećera

2 žlice oštrog brašna

malo vode

kuhana šunka ili buncek

60 dkg glatkog brašna

 

Kvasac razmutite u toploj vodi sa šećerom i brašnom. Zatim ga dodajte u brašno i zamijesite glatko tijesto uz dodatak vode. Ostavite da se digne. Zatim premijesite i razvaljajte te stavite prethodno skuhanu šunku. Zamotajte i stavite na lim za pečenje i pecite na 180 stupnjeva C oko 90 minuta dok se ne zažari.

 

BIDER

50 dkg glatkog brašna

1 kocka svježeg kvasca

1 žlica šećera

1 vanilin šećer

10 dkg maslaca

3 žlice šećera

malo mlijeka

1 jaje

grožđice po želji

 

U zdjelu stavite brašno pa na sredini razdrobite kvasac sa šećerom i malo mlijeka. Pričekajte da se digne. Za to vrijeme rastopite maslac pa u njega dodajte šećer, malo mlijeka i jedno jaje te dobro razmutite. Na kraju dodajte grožđice. Sve skupa prebacite u brašno i umijesite glatko tijesto. Ostavite da se digne. Zatim ga premijesite pa stavite u kalup i ostavite ponovo dizati. Pecite na 180 stupnjeva C oko 40 minuta.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook