Prethodni članak
Sljedeći članak

OPREZ: Zagorska policija uputila važno upozorenje građanima!


U srijedu, 3. travnja 2024. godine, prijavio je 45-godišnji hrvatski državljanin kako mu je sa bankarskog računa skinut novac.

45-godišnjak je na mobilni telefon zaprimio SMS u kojem se nalazila obavijest i poveznica za plaćanje troškova dostave paketa, potom je otvorio link te upisao svoje osobne podatke, broj tekućeg računa i CVC broj, nakon čega mu je s bankarskog računa skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura.

Više o vrstama kibernetičkih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj.

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:


• slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
• lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
• jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),
• zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
• također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

• Provjerite na servis CERT iffy radi li se o legitimnoj internetskoj trgovini.

CERT iffy korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook