Prethodni članak
Sljedeći članak

Opet prosvjedi pred Vladom


Sto pedeset radnika zlatarbistričkog poduzeća za kabelske setove Elcona d.d. sutra po treći put odlazi u Zagreb na mir



Sto pedeset radnika zlatarbistričkog poduzeća za kabelske setove Elcona d.d. sutra po treći put odlazi u Zagreb na mirni prosvjed pred Ministarstvo gospodarstva.



Poduzeće radnicima duguje plaće za lipanj i srpanj, iako im je na prošlom prosvjedu obećano da će se isplata normalizirati.


- Od prosvjeda će se odustati ako do četvrtka na račune radnika sjednu plaće, za koje treba oko 3 milijuna kuna - napomenula je danas na presici Elconova sindikalna povjerenica Marija Farkaš.

Jedan od razloga prosvjeda je i požurivanje programa restrukturiranja, jedinog zelenog svjetla za poduzeće, koji je u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i uskoro bi trebao proći proceduru usvajanja. Programom, teškim oko 60 milijuna kuna, namirile bi se višemilijunske obaveze prema radnicima, te prema dobavljačima i drugim vjerovnicima.

- Radnici su ogorčeni i zbog 1,5 milijuna kuna nepotrebnih troškova nastalih sudskim i odvjetničkim troškovima - rekla je Farkaš i dodala da radnici smatraju da se Uprava poduzeća više bavi sudskim sporovima nego poslovnim potezima.

Sindikalisti dodaju kako je u posljednje dvije godine poduzeće otpustilo 180 radnika, kojima do danas nije isplaćena ni kuna zakonskih otpremnina.

- Prva sjednica Agencije trebala bi se održati početkom listopada, a na njoj se očekuje odobravanje programa, koji bi zatim trebao biti proslijeđen Ministarstvu gospodarstva, te Vladi na konačno usvajanje - dodaje Farkaš.

Zdravko Benčić, direktor Elcona, govori kako poduzeće mora zadovoljiti uvjet potencijalnog partnera Cimosa iz Kopra, odnosno skinuti hipoteku s jedne od hala, da bi se osnovala izdvojena proizvodna jedinica. Ona će u prvo vrijeme zapošljavati 200-tinjak radnika, a kasnije i mnogo više. Trenutno se radi na parcelaciji objekta i elaboratima, što bi prema Benčiću trebalo završiti za šest mjeseci.

Država vlasnik 36 posto Elcona

Trideset i šest posto Elcona u vlasništvu je države, 33 posto imaju mali dioničari, 19 posto je u vlastitom protfelju, a ostatak su dematerijalizirane dionice. Posrnuli zlatarbistrički div, koji je nekad zapošljavao više od tisuću ljudi, danas ima tek 300-tinjak radnika.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook