Prethodni članak
Sljedeći članak

OKRUGLI STOL : U Zagrebu se raspravljalo o dobivanju statusa 'Županija - prijatelj djece'

Očekuje se i uspostavljanje „dječjeg proračuna“

Jučer je u Zagrebu održan Okrugli stol pod nazivom 'Programske osnove i kriteriji projekta 'Županije – prijatelji djece' na kojem je i nazočila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Na navedenom Okruglom stolu radna skupina projekta 'Županije – prijatelji djece', u kojeg je zasad uključeno 10 županija, među kojima i Krapinsko – zagorska županija, odlučivala je o programskim osnovama i kriterijima projekta prema kojima će se ubuduće dodjeljivati javna priznanja županijama.

Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, pohvalila je velik odaziv županija da se uključe u ovaj projekt čiji je cilj podizanje kvalitete života djece u okviru nadležnosti županija i potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

- Prilikom dodjeljivanja statusa ‘prijatelja djece’ naročito ćemo vrednovati one županije koje ulažu financijske i druge napore iznad zakonskog standarda kako bi naša djeca imala bolju sadašnjost i budućnost - rekla je Sonja Borovčak.

Pokretanjem ovog projekta predviđa se izrada Županijske strategije provedbe programa za razdoblje od tri godine s ciljanim aktivnostima usmjerenim unapređivanju ostvarivanja prava djece na svim razinama društva s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća.

Očekuje se i uspostavljanje „dječjeg proračuna“ kako bi se moglo sustavno pratiti ulaganje u djecu i programe za djecu, ocjenjivat će se zdravstvena, obrazovna, sigurnosna i socijalna skrb za djecu iznad zakonskog standarda, a poticat će se ostvarivanje dječjih prava i njihovo aktivno sudjelovanje.

Također, dužnost županija koje će dobiti status „prijatelja djece“ bit će poticanje gradova i općina na njihovom području da se uključe u akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ te zajedničkim snagama razvijaju osjećaj solidarnosti i partnerstva između djece, roditelja i zajednice.

U sklopu okruglog stola održana je i radionica čiji je cilj bio dobivanje povratne informacije od predstavnika županija o kriterijima za dobivanje statusa „Županija – prijatelj djece“. Radionicu je vodila dr.sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice i članica SKO-a akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Predstavnici županija na radionici su raspravljali o temama izrade Županijske strategije projekta „Županija – prijatelj djece“, financijskim izdvajanjima za djecu, podršci populacijskoj politici, zdravstvenim uslugama za djecu, sigurnosti djece, odgoju i obrazovanju, kulturi, sportu i slobodnom vremenu djece, socijalnoj skrbi za djecu i podršci organizacijama civilnog društva, aktivnom sudjelovanju djece, solidarnosti i partnerstvu regionalnih i lokalnih zajednica te o inovativnim programima i projektima na županijskoj razini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb do 06:00 ujutro prekinut je promet između čvorova Delnice i Oštrovica u oba smjera. Obilazak je državnim cestama (DC3 i DC501) preko Gornjeg Jelenja. Do 05:30 sati ujutro zatvorena je dionica autoceste A7 Sv. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program