Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan FIS Rollerski svjetski kup u Oroslavju i Stubičkim Toplicama

Da su Zagorci gostoljubivi ljudi, to je dobro poznata stvar. Kad k tome spojite znanje i volju za organizacijom velikih


Da su Zagorci gostoljubivi ljudi, to je dobro poznata stvar. Kad k tome spojite znanje i volju za organizacijom velikih sportskih događaja, onda to prepoznaju i van naših granica. Članovi Skijaškog kluba Oroslavje su nakon dva Svjetska kupa i prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva planirali godinu pauze, ali nakon odustajanja Turske, Svjetska skijaška federacija ponudila je Hrvatskom skijaškom savezu domaćinstvo. Naš je savez pak tehničku organizaciju prepustio već dokazanim organizatorima iz Oroslavja. Kad se razgovaralo o preuzimanju turskog domaćinstvo, došlo se do zaključka kako je ipak bolje ostati u kalendaru jer sve je više kandidata za organizaciju Svjetskog kupa. Tako se ove godine po prvi puta pojavila Grčka, a sve glasnije govori se i o ulasku Španjolske. Skupljena je već uigrana ekipa i krenulo se ubrzanim tempom u organizaciju ovogodišnje utrke.

Ove je godine program utrke bio najkraći do sada samo s brdskom utrkom i sprintom. Program je dodatno zgusnut prebacivanjem svečanog otvaranja na subotu jer reprezentacije već sljedećeg vikenda imaju utrku u Njemačkoj.
Na utrku se prijavilo osam reprezentacija i to Rusija, Italija, Njemačka, Češka, Slovenija, Švedska, Norveška i naravno Hrvatska. Reprezentacije su (osim Slovenije) u petak doputovale u Oroslavje. Ono čega su se domaćini najviše bojali dogodilo se za vrijeme službenog treninga. Kao što je pokazivala i vremenska prognoza, pala je kiša. I to kakva.

Natjecatelje je na stazi na Sljemenu ulovila tuča veličine oraha. Što je bilo najgore, na stazu je nevrijeme donijelo veliku količinu lišća, granja, blata i kamenja. Zbog nevremena staza se provjeravala i u jedan sat poslije ponoći, a vrijedni su članovi tehničke ekipe u ranu zoru krenuli u uređenje staze. Održan je i sastanak kapetana ekipa na kojem su svi upoznati sa stazama i najvažnijim podacima o utrci.

Brdska utrka

Subota je osvanula u sasvim drugom svjetlu. Lijep i sunčan dan, idealan za održavanje utrke dočekao je natjecatelje u Stubičkim Toplicama. Start je postavljen u samom centru Stubaka gdje se na terasama okolnih kafića čekao start utrke. Staza za 57 natjecatelja na startnoj listi nije bila nimalo laka. Trebalo se popeti do Apartmanske kuće Snježna kraljica na 1.077 metara nadmorske visine, stazom dugom 23 kilometra. U masovnom startu zajedno su bili seniori i juniori, a nakon njih i seniorke i juniorke. Nakon 54 minute i 19 sekundi na stazi u cilj su praktički zajedno ušla trojica najboljih. Odlučivale su desetinke, a najbrži je bio Talijan Simone Paredi koji je od Čeha Dušana Kožišeka bio brži za samo šest desetinki. Treći Talijan Alfio di Gregorio zaostao je pak samo sekundu i sedam desetinki. Oroslavčan Darko Škreblin branio je domaće boje i na kraju zauzeo 20. mjesto. Kod juniora uvjerljiv je bio Šveđanin Robin Norum ostavivši ostale iza sebe više od pet minuta. Odličan je bio Filip Kontak koji je osvojio sedmo mjesto.

I kod seniorki vidjeli smo pravu dramu na kraju. Iako je Ruskinja Valentina Kislukhina bila u prednosti pred Talijankom Erikom Bettineschi, pogrešno je procijenila ulazak u cilj. To je iskoristila Talijanka i u posljednja dva metra uspjela je dohvatiti pobjedu. Hrvatska reprezentativka Andrijana Stipaničić bila je sedma. Kod juniorki pobjeda je pripala još jednoj Talijanki Anni Maccagnan.
Na maloj svečanosti poslije utrke na igralištu u Stubičkim Toplicama podijeljene su medalje, a u ime suorganizatora, Općine Stubičke Toplice, natjecatelje je pozdravio načelnik Vladimir Bosnar. Navečer je održana kratka ceremonija svečanog otvaranja. Utrku je ispred pokrovitelja Krapinsko-zagorske županije otvorila županica Sonja Borovčak, a goste su pozdravili gradonačelnik Ivan Tuđa i predsjednik Organizacijskog odbora Zdravko Popović.

Sprint

Nedjelja nam je donijela utrku sprinta na 180 metara dugoj stazi u samom centru Oroslavja. Prijavljeno je bilo ukupno 77 natjecatelja, a prema odluci kapetana ekipa sa sastanka u petak, u finale je išlo po osam najboljih u svakoj kategoriji, iako je uobičajeno da u finale ide po 16 najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji, bez obzira na kategoriju. U finalne borbe plasiralo se osam hrvatskih reprezentativaca. U konkurenciji juniorki gledali smo hrvatsko finale.

Na kraju Nina Broznić bila je brža od Maje Vuk i uzela zlato. Talijanka Anna Maccagan uzela je broncu. Među juniorima do polufinala se probio Filip Kontak. Nije išlo protiv Rusa Ivana Trofimova, a u B finalu čekao ga je glavni favorit utrke Norvežanin Ragnar Bargvin Andresen koji je zlato izgubio zbog greške u polufinalu gdje mu je na startu štap skliznuo po asfaltu i nije uspio dobro krenuti, pa je Talijan Folco Pizzutto već odmaglio. Protiv visokog i dugonogog Norvežanina, Filip nije mogao, ali četvrto mjesto sjajan je rezultat.

U finalu Pizzutto je bio bolji od Trofimova. Kod seniorki nije bilo iznenađenja. Zlato je osvojila Mateja Bogatec iz Italije koja je u finalu bila bolja od druge Talijanke Anne Rosa. Do bronce je stigla Ruskinja Inna Zaytseva koja je u B finalu bila brža od naše Vedrane Malec. I kod seniora nije bilo iznenađenja. Do polufinala su stigla četvorica favorita. Nakon dva rusko-talijanska dvoboja u polufinalu i u finalima rusko-talijanski dvoboji. Igor Glushkov osvojio je još jedno zlato u Oroslavju protiv Alessia Berlande, dok je do bronce u B finalu stigao Emanuele Sbabo pobijedivši Vladimira Fedulova. Najboljima su podijeljene medalje, a zahvaljujući Nini Broznić, slušali smo i Lijepu našu . Tako je završena i ovogodišnja utrka. Zadovoljni gosti krenuli su prema svojim kućama, a neki poput Rusa i odmah na utrku u Njemačku.

Po sad već uhodanom običaju, nakon završetka natjecanja svi koji su sudjelovali u organizaciji, ukupno stotinjak ljudi, okupilo se u lovačkom domu u Mokricama na zajedničkom druženju. Stigli su i mužikaši. Svima se na uloženom trudu i vremenu zahvalio predsjednik Organizacijskog odbora, Zdravko Popović, ujedno im i čestitavši na odlično odrađenom poslu. Pozvao je sve da se ponovno okupe i slijedeće godine kada će se po peti put zaredom utrka održati u Oroslavju. Hoće li to ponovno biti datum u kolovozu ili možda finalna utrka Svjetskog kupa u rujnu, odlučit će Svjetska skijaška federacija.

REZULTATI:

Brdska utrka, Stubičke Toplice

Juniorke: 1. Anna Maccagnan (ITA), 2. Elisa Treves (ITA), 3. Marie Claire Gontier (ITA).
Juniori: 1. Robin Norum (SWE), 2. Alexander Krivolapov (RUS), 3. Stefano Paganessi (ITA), 7. Filip Kontak (CRO), 11. Tomislav Crnković (CRO).
Seniorke: 1. Erika Bettineschi (ITA), 2. Valentina Kislukhina (RUS), 3. Mateja Bogatec (ITA), 7. Andrijana Stipaničić (CRO), 8. Anamarija Brajdić (CRO).
Seniori: 1. Simone Paredi (ITA), 2. Dušan Kožišek (CZE), 3. Alfio di Gregorio (ITA), 20. Darko Škreblin (CRO).

Sprint, Oroslavje

Juniorke: 1. Nina Broznić (CRO), 2. Maja Vuk (CRO), 3. Anna Maccagnan (ITA), 5. Vedrana Malec (CRO).
Juniori: 1. Folco Pizzutto (ITA), 2. Ivan Trofimov (RUS), 3. Ragnar Bargvin Andresen (NOR), 4. Filip Kontak (CRO), 8. Dominik Kordiš (CRO), 10. Andrej Burić (CRO), 17. Jurica Veverec (CRO), 18. Tomislav Crnković (CRO), 20. Edi Dadić (CRO), 23. Jakov Kontak (CRO), 24. Mateo Jerbić (CRO).
Seniorke: 1. Mateja Bogatec (ITA), 2. Anna Rosa (ITA), 3. Inna Zaytseva (RUS), 4. Lorena Malec (CRO), 6. Andrijana Stipaničić (CRO), 10. Anamarija Brajdić (CRO).
Seniori: 1. Igor Glushkov (RUS), 2. Alessio Berlanda (ITA), 3. Emanuele Sbabo (ITA), 11. Alen Kufner (CRO), 18. Alen Abramović (CRO).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook