Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan Energetski dan Krapinsko-zagorske županije

Otvorenim sajmom obnovljivih izvora energije obilježen je danas u Krapini 3. Energetski dan Krapinsko-zagorske županije.


Otvorenim sajmom obnovljivih izvora energije obilježen je danas u Krapini 3. Energetski dan Krapinsko-zagorske županije. Ukupno 12 izlagača s područja Krapinsko-zagorske županije i šire predstavili su proizvode i inovativna rješenja za uštedu energije u kućanstvu, ali i proizvodnim pogonima.

Župan Krapinsko-zagorske županije u pratnji svog zamjenika Anđelka Ferek-Jambreka te ravnatelja REGEA-e Julije Domca obilaskom štandova otvorio je sajam i poručio kako Županija nastavlja s projektima energetske učinkovitosti najavivši pritom veliki projekt u suradnji s REGEA-om kojim će se krovovi javnih zgrada, točnije škola i zdravstvenih ustanova obnoviti i iskoristiti za korištenje sunčeve energije.  Projekt će se provoditi u razdoblju od 2014. do 2020. godine kada će nam na raspolaganju biti izdašna sredstva iz EU fondova.

Građani su se danas na sajmu mogli informirati o mogućnostima ugradnje novih energetski učinkovitih tehnoloških rješenja u svoja kućanstva od vanjske stolarije, fasada, dizalica topline, peći na pelete, fotonaponskih otočnih sustava, solarnih sustava i sl.

Krapinsko-zagorska županija projektom poticanja korištenja obnovljivih izvora energije upravo kroz korištenje takvih sustava od 2009. godine odobrila je 249 zahtjeva što ukupno iznosi 2,4 milijuna kuna sufinanciranih od strane Županije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinica lokalne samouprave. Ove sufinancirat će se 100 takvih sustava.  

Što se tiče projekata Krapinsko-zagorske županije, uz energetski učinkovitu obnovu deset zagorskih škola gdje je prema prvim pokazateljima ostvarena ušteda energije u visini od preko 40%, zatim projekta educiranja mladih o uštedi energije te spomenuti projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije, u planu je i obnova dvorca Bračak u energetski centar i poduzetnički inkubator za širu regiju, a dvorac će biti obnovljen kao niskoenergetska građevina koja će se grijati na biomasu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook