Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljen konačni HRejtig: Evo tko će i koliko, prema anketi, imati zastupnika u Saboru


HRT je u svom središnjem Dnevniku objavio posljednji HRejting, anketu raspoloženja birača u zadnje dvije izborne jedinice, I. i II., u kojima se provodilo istraživanje.

HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba koja je predstavila rezultate ankete, kazala je da u prvoj izbornoj jedinici vodi HDZ-ova koalicija sa 26,8 posto, zatim SDP-ova sa 22,3 posto, Možemo dobiva 13,5 posto, Domovinski pokret (DP) 6,7 posto, a Most 5,2 posto glasova.

Zbog velikog bazena neodlučnih i velike statističke pogreške postoje šanse da mandate osvoje i tri predizborna bloka koji se vrte oko tri posto, a to su Umirovljenici zajedno, Odlučnost i pravednost te koalicija Fokusa i Republike. Kada se postoci preračunaju u mandate HDZ bi dobio 5 zastupnika, SDP 4, Možemo! 3, a Most i Domovinski pokret po jedno mjesto u I. izbornoj jedinici.

U drugoj izbornoj jedinici također je HDZ prvi s 31,4 posto, SDP drugi s 20,6 posto, DP treći s 9 posto, četvrti je Možemo sa 7,5 posto, a zadnji Most sa 7,4 posto glasova.

Od manjih stranaka postoji šansa da mandate osvoje Umirovljenici zajedno koji su dobili 3,2 posto te koalicija Fokusa i Republike koji su dobili 2,6 posto glasova. Preračunato u mandate, HDZ bi dobio 6 mjesta u Saboru, SDP 4, DP 2, a Možemo! i Most po jedan.

Konačni raspored bez dijaspore i manjinaca
Prema konačnom rasporedu nakon provedenog HRejtinga u 10 izbornih jedinica, HDZ bi dobio 60 mandata, što je šest manje nego 2020., SDP i koalicija Rijeka pravde 44, tri više nego 2020., Domovinski pokret 14, dva manje nego na zadnjim parlamentarnim izborima, Most je dobio jedan mandat više nego prošli put i imao bi ih ukupno 9, isti broj mandata dobio bi i Možemo, što bi bilo dva više nego 2020., IDS bi dobio 2 mandata, a Fokus i Lista Matije Posavca po jedan mandat.

U konačni raspored nije uračunato 8 zastupnika koji pripadaju nacionalnim manjinama, kao i tri zastupnika koje bira dijaspora.

Ispitivanje je provedeno od 7. do 9. travnja na uzorku od 600 ispitanika, uz statističku pogrešku od +/- 3,9 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook