Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježena 1. godišnjica djelovanja Zavoda za hitnu medicinu

Krapinsko-zagorska županija jedina nije imala uspostavljen Zavod za hitnu medicinu sve do 2010. godine. S radom je započeo 1. studenog 2011. godine, a prije toga sustav je funkcionirao sa deset dežurstava u sklopu Doma zdravlja KZŽ. Danas Zavod djeluje kroz četiri punkta s 20 timova TIM 1 hitne medicine i 4 dežurstva.


Zavod za hitnu meidicinu KZŽ obilježio je 1. godišnjicu svog djelovanja danas u Pučkom otvorenom učilištu Krapina. Uz nazočnost županice Sonje Borovčak, saborskog zastupnika Željka Kolara, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maje Grba-Bujević, ravnatelja svih zdravstvenih institucija KZŽ te čelnika potpornih institucija, ravnatelj Zavoda Krešimir Božić prezentirao je kako je sustav hitne medicine izgledao prije uspostave Zavoda te kakvo je stanje danas.

Naime, Krapinsko-zagorska županija jedina nije imala uspostavljen Zavod za hitnu medicinu sve do 2010. godine. S radom je započeo 1. studenog 2011. godine, a prije toga sustav je funkcionirao sa deset dežurstava u sklopu Doma zdravlja KZŽ. Danas Zavod djeluje kroz četiri punkta s 20 timova TIM 1 hitne medicine i 4 dežurstva.

„Krapinsko-zagorska županija vodi odgovornu zdravstvenu politiku i Zavod za hitnu medicinu KZŽ dokaz je toga. U budućnosti trebamo težiti k tome da cijela županija bude pokrivena timovima.“, naglasio je Kolar.

„Za potpunu pokrivenost županije potrebna su nam još dva punkta i na tome radimo.“, rekla je županica nadodavši kako je Županija kao svojevrsni poklon za prvu godinu rada namijenila Zavodu opremu za timove, točnije zaštitnu odjeću te invalidska kolica, ukupne vrijednosti 70 tisuća kuna.

 Ravnatelj Božić predstavio je i ciljeve Zavoda kroz pet godina, a to je da od dojave do dolaska na mjesto intervencije bude potrebno svega 10 min u urbanim i 20 min u ruralnim sredinama u 80% poziva te tzv. „zlatni sat“ – kada bi od dojave do bolničkog prijema timu bilo potrebno svega jedan sat.

Nakon prezentacije, održana je i pokazna vježba gdje je ekipa hitne medicinske pomoći na živopisan način prikazala hitnu intervenciju kod unesrećenog motociklista.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook