Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVI PROJEKTI REGEA-e: 'Četiri škole se obnavljaju, još toliko u pripremi'

Novac koji će se uštediti energetskom obnovom škola, bit će uložen u obrazovanje


Danas je u Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske, u dvorcu Bračak u Zaboku predstavljena desetogodišnja suradnje REGEA-e i Krapinsko-zagorske županije, a ujedno je to bila prilika da se najave novi projekti agencije. Podsjetimo, Energetski centar je nastao 2008. godine na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu devet hrvatskih županija i Grada Zagreba.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac nije krio zadovoljstvo desetogodišnjim uspješnim radom Energetskog centra Bračak. – Počeli smo s rekonstrukcijom deset škola Krapinsko-zagorske županije uz financijsku potporu Europske investicijske banke, a to je bio prvi takav model u Hrvatskoj – rekao je u uvodu Domac. Kako je projekt bio uspješan govori i nagrada Energy Globe. REGEA i Krapinsko-zagorska županija imale su naime izvrsnu suradnju. – 2009. godine Krapinsko-zagorska županija raspisala je natječaj za sufinanciranje toplinskih ovojnica, zamjenu stolarija, krovišta, a tisuće građana prošle su kroz spomenuti program prije nego što je to došlo do nacionalne razine – pohvalio je još jedan projekt Domac.

- Energetski centar Bračak otvoren je u ožujku 2017., a bio je domaćin preko šezdeset skupova, edukacija, radionica, velikih međunarodnih konferencija što dokazuje kako je ovaj projekt bio opravdan – istaknuo je Domac. Agencija, naime s pet partnera iz europskih zemalja danas provodi program Manage Energy, projekt edukacije i dizanje kapaciteta europskih energetskih agencija. U Europi djeluje 387 energetskih agencija, a REGEA je među tri najbolje agencije koje nose projekt Manage Energy – rekao je Domac. Priča koja je krenula iz Krapinsko-zagorske županije i županija sjeverozapadne Hrvatske pokazala se uspješnom na europskoj razini, što potvrđuju i provedeni europski projekti. – U deset godina proveli smo preko četrdeset europskih projekata, a sa šest od njih je koordinirala REGEA i ime međunarodnih konzorcija – rekao je Domac.

O ambicioznim planovima i budućim projektima na području Krapinsko-zagorske županije govorila je pomoćnica ravnatelja REGEA-e Ivana Benković. – U Krapinsko-zagorskoj županiji nalazi se četiri gradilišta, odnosno projekta energetske obnove četiriju osnovnih škola (Hum na Sutli, Pregrada, Đurmanec i Zabok) koje kreću s radovima u svibnju, a plan je da se završe do kraja godine. Investicija je vrijedna preko 25 milijuna kuna, a pristupa se cjelovitoj obnovi zgrade. Od tih 25 milijuna kuna, 53 posto predstavljaju bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 28 posto su bespovratna sredstva iz nacionalnog fonda za EU projekte – istaknula je Benković. Izvršene su još prijave za obnovu još četiriju škola (osnovne škole Kumrovec, Gornja Stubica, Konjščina i Srednja škola Bedekovčina) također u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Pomoćnica ravnatelja najavila je i prijavu na međunarodni projekt koji će biti vezan za edukaciju svih dionika u procesu gradnje s ciljem da se educira i projektante i izvođače radova za nove standarde gradnje kako bi realizacija projekta bila što lakša.

Svoj osvrt na desetogodišnji partnerski rad REGEA-e i Krapinsko-zagorske županije dao je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. – Prva velika objedinjena javna nabava za prirodni plin koju smo proveli iznimno je važna za Krapinsko-zagorsku županiju. U dvije godine očekujemo uštedu od 3,7 posto od ukupnog izvornog županijskog proračuna odnosno na godišnjoj razini to je preko 4 milijuna kuna – istaknuo je Kolar i dodao kako će ti novci od uštede biti uloženi u obrazovanje. Naime, milijun kuna će se uložiti u kupovanje pametnih ploča i za dodatnu digitalizaciju škola, najavio je župan, a vjeruje da će to to biti ostvarivo u školskoj godini 2018. /2019. – Svega toga ne bi bilo bez ovakvih projekata energetske učinkovitosti – istaknuo je Kolar.

Župan Željko Kolar nije krio ponos što je što su Krapinsko-zagorska županija, Grad Zagreb i županije osnivači REGEA-e prepoznati kao lideri energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Hrvatskoj, već je to prepoznato i u Europskoj uniji i Bruxullesu. U tom se gradu naime, nedavno predstavio projekt Newlight. No, kako je rekao župan Kolar, ipak je ostao gorak okus u ustima za sjajan projekt. – Sa Zagrebačkom županijom i 57 gradova i općina uključili su se u projekt, no Ministarstvo regionalnog razvoja nije otvorilo mjeru 4.c.4. Ostala tri ponuđena modela jedinica lokalne samouprave ulaze u realizaciju Newlighta – požalio se župan i izrazio nadu da se spomenuta mjera ipak raspiše. – Mi koji smo proučavali mjere i bili korak ispred drugih te imali viziju načina povlačenja sredstava iz Europskih fondova na neki način smo kažnjeni – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na važnijim cestama: A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru mora, na riječkoj i zagrebačkoj obilaznici, gradskim cestama te pojedinim graničnim prijelazima sa Sloven...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program