Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi ministar prometa Butković najavio nastavak Hajdaševog projekta gradnje pruge Zaprešić - Zabok

Iako se među Zagorcima pojavila bojazan da nova Vlada, odnosno novi ministar prometa Oleg Butković (HDZ) možda neće nastaviti projekte koje je u Zagorju započeo ili pripremio dosadašnji ministar Siniša Hajdaš Dončić (SDP), prema prvim najavama, to se ipak neće desiti, barem kad je u pitanju pruga Zaprešić - Zabok.


U dijelu infrastrukturnih željezničkih projekata prioritet nove Vlade će, kako je za HINA-u izjavio ministar prometa Oleg Butković, imati izgradnja strateških infrastrukturnih objekata čije je sufinanciranje predviđeno najvećim dijelom iz fondova EU-a, odnosno oni projekti za koje HŽ Infrastruktura već ima osigurana europska sredstva, kao i svi budući projekti koji se mogu realizirati kroz sufinanciranje iz EU fondova. U toj kategoriji su dionica Dugo Selo – Križevci, vrijedna 200 milijuna eura, potom Križevci - Koprivnica – državna granica, u vrijednosti 300 milijuna eura, te već započeta izgradnja dionice Gradec-Sveti Ivan Žabno.

 U pripremi je i projekt modernizacije i elektrifikacije dionice Zaprešić – Zabok, u vrijednosti 82,3 milijuna eura, kao i projektna dokukumentacija za dionicu Vinkovci- Vukovar, Hrvatski Leskovac – Karlovac i Dugo Selo – Novska.

-Za prugu Zaprešić – Zabok ishođena je većina građevinskih dozvola, osobno sam s Europskom komisijom dogovorio sve oko financiranja i pripremljen je sav materijal potreban da Hrvatska vlada donese odluku o tzv. privremenom financiranju. Ne da osigura sredstva, nego samo da odobri početak postupka javne nabave. Dakle, to je sve spremno, postupak javne nabave traje šest mjeseci, a u tom vremenu će Europska komisija donijeti svoje potrebne službene odluke – pojasnio nam je bivši ministar Hajdaš – Dončić te istaknuo kako ovaj projekt podrazumijeva izgradnju potpuno nove pruge, elektrifikaciju pruge, te obnovu svih stajališta od Zaprešića do Zaboka, a prvo bi se počelo s uređenjem zabočkog željezničkog kolodvora, koja uključuje i izgradnju podhodnika prema novom zabočkom centru, istočno od pruge.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook