Prethodni članak
Sljedeći članak

Nitko neće azil u svom ´dvorištu´

Je li vam žao napuštenog psa ili mačke? Jeste li možda jednom udomili napuštenog ´peseka´, koji je izgubljen i bespomoća


Je li vam žao napuštenog psa ili mačke? Jeste li možda jednom udomili napuštenog ´peseka´, koji je izgubljen i bespomoćan došao na vaš prag? Ako ste odgovorili na ova naša dva pitanja potvrdno, onda se zasigurno ljubitelj životinja i vijest koja se početkom godine proširila o otvaranju prihvatilišta za napuštene životinje na području naše županije najvjerojatnije vas je razveselila.

Inicijativu za osnivanjem azila za napuštene životinje pokrenula je Veterinarska stanica Zlatar Bistrica, a sam idejni projekt i troškovnik predstavljen je Županiji na sastanku predstavnika Krapinsko-zagorske županije s gradonačelnicima i načelnicima zagorskih gradova i općina u Krapini, u veljači ove godine. Naša je Županija projektu dala apsolutnu podršku, a sama zagorska županica Sonja Borovčak istaknula kako je to za nas civilizacijski iskorak. U ovogodišnjem proračunu Krapinsko-zagorska županija za azil je izdvojila 70.000 kuna, a da bi se azil izgradio potrebno bi bilo oko 900.000 kuna. Kako je to puno novaca, računalo se i računa se na pomoć jedinica lokalne samouprave, raznih institucija i poduzeća. Tada se pričalo kako bi objekt trebao biti gotov u roku dvije godine, a u njega bi se smjestilo oko dvjestotinjak napuštenih pasa i mačaka.

I sama naša urednica, nedavno je pronašla dva mala štenca, u šumarku, bačena u grmlje. Još nisu ni bili progledali, tek otrgnuti od majčina mlijeka. Ona, onako emocionalno ´slaba´ na životinje privremeno ih je udomila. Kako ne bi mogli preživjeti bez veterinarske pomoći, odvezeni su u prihvatilište u koji se smještaju napuštene i odlutale životinje. Tu su dobili svu pomoć, odnosno vitamine i mješavinu koja im je trebala zamijeniti majčino mlijeko, ali nažalost, uginuli su. To je samo jedan od primjera, a takvih tužnih životinjskih priča ima napretek…

Novac uvijek problem

Za gradnju azila prvobitno rješenje bio je prostor na području općine Mihovljan. Samo sklonište za životinje mora pak biti udaljeno od središta i sela, odnosno najmanje 500 metara od prvih kuća. Gdje se stalo s projektom? Ima li pomaka ili će sve ostati mrtvo slovo na papiru jer nema novaca, pitali smo obje strane, Županiju i inicijatore ovog plemenitog projekta, Veterinarsku stanicu Zlatar Bistrica.

– KZŽ osigurala je inicijalna sredstva za izgradnju azila životinja i to u iznosu od 70 tisuća kuna i dala podršku Veterinarskoj stanici Zlatar Bistrica, iako nije odgovorna ni dužna, to su dužne jedinice lokalne samouprave. Veterinarska stanica Zlatar Bistrica je nositelj projekta i na njima je da to pokrenu – rekao je glasnogovornik KZŽ Josip Bosak.

Kompletan projekt o realizaciji Županiji, kako saznajemo od Bosaka, nije još dostavljen, već samo idejno rješenje, pa smo pitali i direktora Veterinarske stanice dr. vet. Mladena Jemeršića na kojem dijelu su oni zastali.

- Nailazimo na poteškoće u nalaženju prostora za izgradnju azila. Prvobitno mjesto na kojem smo planirali izgraditi azil za životinje je propao – rekao je dr. Jemeršić dodavši da gdje bi prostor odgovarao tu ljudima ne paše, a ako i nađu neko zemljište koje je udaljeno od sela nema nikakve komunalne infrastrukture, što im predstavlja dodatni problem.

- Specifično je da azil mora biti uz prometnicu, a opet izoliran da se ne čuje … Napravljeno je idejno rješenje, a projekt dolazi kasnije, kad nađeš lokaciju. Mi ćemo kupiti zemlju, ali kasnije bi u financiranju trebale sudjelovati općine i gradovi. To je projekt koji je u principu bitan za kompletnu županiju i za jedinice lokalne samouprave. Ono što je bio naš prijedlog na samom početku je da se da se vidi koliko će projekt stajati i da se prema broju stanovnika raspodijele troškovi – rekao je dr. Jemeršić dodavši kako su s nekim općinama kontaktirali, ali ne sa svima. Neki su zainteresirani, neki nisu - veli, te poziva naše čitatelje da ako imaju idealan prostor za azil da se jave u Veterinarsku stanicu Zlatar Bistrica.

Inače, u sklopu Veterinarske stanice Zlatar Bistrica radi ambulanta za male životinje opremljena ultrazvukom te hematološkim laboratorijem i pregledom urina, kao i ljekarna.

Psi, mačke lutalice i uginule životinje izvan domaćinstava i na prometnicama i dalje su obveza lokalne samouprave, a odvoz uginulih životinja iz domaćinstava je besplatan, odnosno nije obveza lokalne samouprave i te troškove pokriva Ministarstvo poljoprivrede. Kontakt Stjepan Zajec 098 357 833 od 0-24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook