Prethodni članak
Sljedeći članak

Nestaje nada, dolazi strah

U nacionalnom svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici okupilo se nekoliko desetaka tisuća vjernika kojima je kardinal Boz


U nacionalnom svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici okupilo se nekoliko desetaka tisuća vjernika kojima je kardinal Bozanić uputio svoju propovijed koju je posvetio ulozi Majke Božje u životu svakog vjernika i društva.

- U ovim ljetnim mjesecima stječe se dojam da se nad Hrvatsku nadvila neka tamna noć duha. Sve se relativizira. Čini se kao da smo za zaradu spremni sve učiniti i sve dopustiti. Što se sve ovih tjedana ne nudi i reklamira po hrvatskom Jadranu - zapitao se kardinal Bozanić i rekao kako tome svoj zapaženi poticaj i doprinos daju hrvatski mediji svojim fotografijama, reklamama i reportažama.

- Potrebno nam je više jasnoće, odlučnosti i reda, ako želimo da nas i drugi poštuju - poručio je kardinal Bozanić, pozivajući se na riječi kardinala Kuharića da ima istina od kojih se ne može odstupati, granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati.

Kardinal Bozanić je rekao da slaviti blagdan Uznesenja Marijina na nebo ne znači samo pobožno častiti uzvišenost Majke Isusove, nego usmjeriti pogled u budućnost, ne samo našu, nego čovječanstva.

- Ponekad se pitamo što će biti s nama nakon smrti? Hoćemo li doista doživjeti sreću koje sada nema? Gledajući sve što se danas događa u svijetu, pitamo se, tko može pružiti istinsku sigurnost našem životu i životu naše djece - zapitao se zagrebački nadbiskup i rekao kako jučerašnji blagdan daje odgovor na sva ta pitanja i na shvatljivu zabrinutost suvremenog čovjeka.

- Zbog strašnih oblika nasilja, od kojega nisu ni naše sredine pošteđene, i terorizma svjetskih razmjera, čini se da strah preuzima mjesto nade, čak i među vjernicima. Govor o utjesi i nadi postaje sve težim i ispraznim, ako ne i čudnim - rekao je kardinal Bozanić, poručivši da na misi posebno želi moliti za mir na Bliskom Istoku.

‘Medaljica Blažene Gospe i neprimjerene fotografije nikako ne idu zajedno’

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić ponovno se dotaknuo novina i medija.

- Postavlja se pitanje ukusa i dostojanstva. Ako je tebi svejedno, poštuj one koji žele držati načela. Gdje je ukus, dostojanstvo i poštivanje tuđih svetinja kod onih koji u novinama medaljicu Blažene Gospe nude zajedno s neprimjerenim fotografijama. Neke stvari ne idu zajedno, postoje i granice - istaknuo je Bozanić.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook