Prethodni članak
Sljedeći članak

NESLUŽBENO: Ovo su zagorski kandidati za listu HDZ-a na izborima za Sabor


Foto: Pixsell/Ilustracija (Zoran Gregurović i Andrej Plenković)

Kako je počelo, izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru, koji će se održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, bit će jedni od zanimljivijih u hrvatskoj povijesti.

Ili će to barem biti predizborna kampanja.

HDZ je već ranije objavio da će koordinator, ali i nositelj njihove liste u III. izbornoj jedinici biti Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a i župan Varaždinske županije.

Tko će sve osim Stričaka biti na toj listi, nisu još odlučili, a kako doznaje Zagorje.com, Županijski odbor HDZ-a Krapinsko - zagorske županije u ponedjeljak navečer odlučiti koje će Zagorce predložiti središnjici stranke u Zagrebu da budu na listi.

Naime, za lokalne izbore o svojim listama samostalno odlučuju lokalne, dakle, općinske i gradske organizacije HDZ-a, a isto je i na županijskoj razini.

No, kad su u pitanju izbori za Sabor, kao i za Europarlament, županijske organizacije predlažu predsjedništvu stranke svoje kandidate, a onda se lista sastavlja u Zagrebu, a tu će, dakako, glavnu i posljednju riječ imati predsjednik stranke Andrej Plenković.

Nitko od zagorskih HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali u ovom trenutku ne zna sa stopostotnom sigurnošću koja će 'zagorska imena' biti poslana u Zagreb, ali su nam objasnili proceduru.

-Općinske i gradske organizacije trebaju poslati Županijskoj organizaciji svoje prijedloge, odnosno, svoj popis osoba za koje smatraju da bi trebale biti na listi. Kad je u pitanju HDZ Krapinsko - zagorske županije, mi ćemo na listi u III. izbornoj jedinici imati najvjerojatnije četvero kandidata. Može se možda desiti da bude samo troje kandidata iz Zagorja, ali mislim da to nije realno, već da ćemo imati četvero - ispričao nam je jedan visokopozicionirani zagorski HDZ-ovac, koji nije htio spekulirati o imenima.

-To ne znam. To ćemo vidjeti u ponedjeljak - kratko nam je odgovorio.

No, jedan njegov drugi stranački kolega ipak je bio nešto otvoreniji za razgovor te nam je dao više informacija.

-Uglavnom ne pošalju sve općinske i gradske organizacije svoje prijedloge, a istina je da ponekad bude velikih razlika u imenima, odnosno, u prijedlozima pojedinih organizacija. No, bez obzira koliko će naših zagorskih HDZ-ovaca na kraju biti na listi, mi možemo u Zagreb poslati i dvadeset imena. Naravno, nekakva je intencija da broj naših kandidata koje predlažemo središnjici bude otprilike dvostruko veći od broja očekivanih mjesta na listi. Konkretno, to bi značilo da ćemo mi poslat u Zagreb popis od, recimo, osam imena, a onda će od njih osam oni izabrati tih četvero kandidata koji će ići na kraju na listu koju predvodi kolega Stričak - pojasnio nam je zagorski HDZ-ovac.

On je bio otvoreniji i kad su imena u pitanju, ali, dakako, nije nam otkrio ništa što već i sami nismo pretpostavljali. - Sigurno je da će Zoran Gregurović i Ljubica Jembrih biti na listi, a Gregurović bi trebao biti na mjestu koje sigurno vodi u Sabor. Sve ostalo su spekulacije, a time se ne želim baviti - poručio nam je naš sugovornik.

No, jedan njegov stranački kolega, također iz vrha zagorskog HDZ-a, nije 'skrivao karte'.

-Među osam osoba koje će biti predložene za listu će vrlo vjerojatno biti Zoran Gregurović, Ljubica Jembrih, Zdravko Tušek, Josip Milički, Alen Gerek, Žarko Tušek, Petar Vrančić i još jedna ili dvije osobe. Ali mislim da će na kraju na listi biti Zoran Gregurović, Ljubica Jembrih, Josip Milički i Petar Vrančić. Velim, to sve što se u posljednje vrijeme događa mi nekako vodi k tome, no, o tome ne odlučujemo mi nego Plenković kao šef stranke - rekao nam je naš sugovornik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook