Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nekako se svi baš ne volimo petljati, no obaveza je prijaviti svaki oblik nasilja'

U organizaciji Udruge žena 'Zagorska škrinjica' u Zlatar Bistrici je održana edukativna tribina na temu 'Uloga nadležnih institucija u rješavanju vršnjačkog nasilja'


Udruga žena 'Zagorska škrinjica', pod pokroviteljstvom načelnika Općine Zlatar Bistrica, i ove je godine organizirala edukativnu tribinu povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja nad djecom i Međunarodnog dana dječjih prava. Tribina je održana u ponedjeljak, a tema 'Uloga nadležnih institucija u rješavanju vršnjačkog nasilja' napunila je sva mjesta u dvorani općinske zgrade. Sve okupljene pozdravila je predsjednica udruge Ančica Pečatnik, a načelnik Žarko Miholić istaknuo je da Općina kroz godišnje natječaje za udruge pomaže i preferira ovakva edukativna predavanja. – Puna dvorana pokazala je da je interes javnosti za ovu temu velik. Nasilje je sveprisutno, u svim dijelovima društva, pa je važno da su tu ljudi koji se time bave tom tematikom i kojima je to struka, da podijele svoja iskustva s nama, kako bismo što kvalitetnije prepoznali tu vrstu nasilja i u školama, i ustanovama, i u obitelji i van nje. O nasilju treba pričati jasno i glasno i senzibilizirati javnost – napomenuo je Miholić.

Policijska službenica za nadzor i planiranje - za prevenciju PU KZŽ Andreja Jurić govorila je o postupanju policije u slučaju prijave nasilja među djecom, ističući da je ova tema i preventivni rad izrazito bitan i da može dati veliki doprinos smanjenju kriminaliteta. – Zakon obvezuje da prijavljujemo, ako imamo saznanja o nasilju, bilo kakve vrste – napomenula je Jurić. Ista se teza provlačila i kod ostalih predavača. Magistra socijalnog rada iz Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica Davoka Forko napomenula je da nasilje među djecom kreće od vrtićke dobi. – Nije svaki sukob nasilje, no ako se pojavljuju 3 elementa, negativni postupak, njegovo učestalo ponavljanje i asimetričan odnos snaga, potrebno je reagirati. Roditelji, puno razgovarajte s djecom, budite uključeni u njihove aktivnosti i pružite vlastitim primjerom djetetu pozitivne načine ponašanja – poručila je Forko, a o važnosti Centra za socijalnu skrb govorio je i profesor psihologije i zlatarbistričkog centra, Boris Brežnjak.

Sutkinja Prekršajnog suda u Zlataru Jadranka Kiš Šaulovečki, koja se maloljetničkim počiniteljima prekršaja bavi već 20 godina, istaknula je da je, srećom, kod nas mali broj predmeta koji se odnosi na vršnjačko nasilje. – Sve se uglavnom rješava bez odlaska na sud, a tu krucijalnu ulogu imaju stručne službe odnosno Centri za socijalnu skrb. Izuzetno je važna suradnja suda i Centra, koji predlaže i odgojne mjere sudu u pojedinom slučaju. Ono što sam uočila kao problem kod nasilja, pa i vršnjačkog, jest činjenica da postoji premala empatija cjelokupnog društva prema žrtvi, nekako se svi baš ne volimo petljati i radije smo pasivni. No, obaveza je prijaviti svaki oblik nasilja – istaknula je i Kiš Šaulovečki. Na kraju tribine, dr. Snježana Klancir iznijela je mišljenje da bi prevencija nasilja trebala početi s odgojem roditelja, jer je obitelj primarna društvena zajednica. – Trebalo bi organizirati tribine slične ovoj, na kojima bi se razgovaralo s roditeljima, jer prve tri godine su najvažnije. Roditelji odgajaju djecu i ne mogu očekivati da to u njihovo ime rade vrtići i škole, koji djecu mogu samo donekle usmjeravati i nadzirati – istaknula je dr. Klancir.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru  i Slavoniji, a ima je i na autocestama A1 između Zagreba i Karlovca te Bosiljeva i Otočca, A3 Bregan...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program