Prethodni članak
Sljedeći članak

NE IGNORIRAJTE OVO: Porezna uprava objavila upozorenje za sve građane


U posljednjih nekoliko dana zabilježen je povećan broj lažnih poruka kojima se od poreznih obveznika traže osobni podaci, dostavljanje dokumentacije i uplate poreza na račun. Stoga je Porezna uprava objavila važno upozorenje svim građanima, kojim im se skreće pažnja na lažne (Phishing) poruke.

"Phishing odnosno mrežna krađa identiteta je kriminalna aktivnost kojom se zlonamjerni korisnici služe kako bi prevarili primatelja i naveli ga na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka i na taj način ostvarili nezakonitu financijsku korist.

Sve češće se bilježe prijave mailova u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao Ministarstvo financija, Porezna uprava i lažno odobrava povrat poreza, traži uplatu ili dostavu osobnih podataka koji mu omogućuju financijsku krađu. Različite adrese s kojih pristižu lažni mailovi su slične stvarnima ili aludiraju na Poreznu upravu pa osoba koja primi takvu poruku istoj treba pristupiti s posebnim oprezom. Također, mailovi mogu sadržavati i QR kodove sa šiframa koje primatelj nikako ne treba skenirati. Lažni mailovi su često gramatički netočni pa i to može biti dodatni poziv na oprez", kažu iz Porezne uprave.

Uglavnom, pošiljatelj mailova se lažno predstavlja kao Porezna uprava pa je važno napomenuti da službena domena (dio email adrese nakon znaka @) Porezne uprave glasi: porezna-uprava.hr.

Za izbjegavanje budućih neugodnosti i/ili mogućih kompromitacija podijelili su i nekoliko savjeta, odnosno, napomenuli su kako građani trebaju izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima.

Također preporučaju promjenu svih postojećih lozinki novima te korištenje drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis. Treba, kažu, uvijek biti na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci te biti oprezan pri otvaranju privitaka od nepoznatog pošiljatelja.

"Ukoliko netko od poreznih obveznika smatra da je već postao žrtva phishing poruka prijavu prijevare potrebno je proslijediti MUP-u (Ministarstvo unutarnjih poslova)", poručuju iz Porezne uprave.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook