Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon novog i drugačijeg iskustva, većina ovih učenika bi ipak radije ostala živjeti i raditi u Hrvatskoj

Učenici Srednje škole Oroslavje boravili su na stručnom usavršavanju u Irskoj


Početkom ove godine, učenici strukovnih programa iz sektora strojarstva Srednje škole Oroslavje boravili su u Irskoj, gdje su tijekom dva tjedna odradili stručnu praksu u sklopu programa Erasmus +. Jedanaest učenika iz zanimanja računalni tehničar i tokar od 5. do 19. siječnja stručno su usavršavali svoje znanje dotada stečeno u srednjoškolskom obrazovanju, ali su se imali prilike i upoznati sa znamenitostima te kulturom Irske.

Pratimo trendove

S maturantima Ivanom Šoštarićem, Nerminom Miklaužićem i Domagojem Lovrečki te trećašima Karlom Kusecom, Frankom Ladišićem, Lukom Juranićem, Denisom Jurešom, Rokom Sinkovićem, Domagojem Horvatekom, Marijem Ivančićem i Martinom Bodalecom u Irsku su putovali nastavnici Vjekoslav Jozić i Davor Sokač. Pohađali su nastavu u trajanju od 80 radnih sati, preko projekta za koji je škola dobila preko Agencije za mobilnost i programe EU sredstva u iznosu od 26.646,00 eura. Dok su putovanje organizirani sami, za boravak, odnosno smještaj u Dublinu, pobrinula se partnerska organizacija Martello Training Ltd. Bila je to izvrsna prilika učenicima da kroz rad s novim tehnologijama vide kako taj cijeli sustav obrazovanja i stručne prakse funkcionira u drugim, uređenim zapadnim sustavima. Učenici su se bavili crtanjem u autocad programima, odnosno učili su kako u nekom drugom miljeu koristiti ono što su dosada radili kao strojari. Naši su učenici na ovu stručnu praksu, kako nam je rekao njihov profesor, stigli dobro pripremljeni, što samo dokazuje da Hrvatska itekako prati trendove u ovakvom stručnom obrazovanju.

– Sramimo se onoga što imamo, a zapravo smo u tom području dobri, nije to na ništa puno višem novou nego kod nas – rekao je prof. Sokač, dodavši kako su se prijavili i za nastavak projekta, za stručnu nastavu u Sloveniji ili Njemačkoj.

Iskustvo života u Irskoj

Dečki su bili smješteni u obiteljima, tako da su se, osim stručne prakse, upoznali i sa svakodnevnim načinom života Iraca, a posjetili su i neke znamenitosti. – Bili smo smješteni u predgrađu Dublina te smo dobili na koristenje karticu s kojom smo koristili javni prijevoz. Povezanost javnim prijevozom je odlična, autobus ide svakih deset minuta. Sporazumijevali smo se na engleskom jeziku, a ako je trebalo i rukama i nogama, tako da komunikacija nije bila problem. Lijepo su nas ugostili i pripremili nam obroke, s naglaskom na večere kada se okuplja cijela obitelj i kada se komentira protekli dan – ispričao nam je ''glasnogovornik'' ekipe Rok Sinković, dodavši kako su Irci uvelike slični nama, što se tiče gostoprimstva, komunikacije i druženja. Nakon obilaska mnogih znamenitosti, kao i sturčne nastave, većina njih zaključila je kako ipak ne bi željeli otići raditi ili se školovati negdje van, pa čak niti u Irsku.

– Nakon iskustva drugačijeg načina života, velika većina radije bi ostala u Hrvatskoj. Sretni su time što su vidjeli, no sada više cijene ono što imaju doma. Ukoliko njihove odluke ostanu takve i oni ostanu u Hrvatskoj, bit će to dobro za naše stručne kadrove i budućnost naše privrede – rekao je prof. Sokač, dodavši kako su učenici dobili i posebne certifikate, odnosno verifikacije za sudjelovanje na stručnom usavršavanju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook