Prethodni članak
Sljedeći članak

Na optuženičku klupu sjeo najstariji hrvatski optuženik


Na optuženičku klupu zlatarskog Županijskog suda prošli je petak ponovno sjeo najstariji optuženik u Hrvatskoj, 87 &nd



Na optuženičku klupu zlatarskog Županijskog suda prošli je petak ponovno sjeo najstariji optuženik u Hrvatskoj, 87 – godišnji Stjepan Razum iz Huma Stubičkog.


No, suđenje je odmah odgođeno jer je sudsko vijeće Tomislava Juriše prihvatio prijedlog Razumovog branitelja Vidislava Kiša Šaulovečkog da se starca psihijatrijski vještači kako bi se utvrdila njegova raspravna sposobnost.

Naime, vidno uzbuđen starac u petak je sa suzama u očima sucu Juriši kazao da već 4 godine živi sam te da ne zna «kuda i zašto ide po svijetu», a već se i ranije liječio u Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču.

Pucao po sinu i unucima

Razum se tereti da je 29. srpnja 2000. godine iz pištolja ispalio 6 hitaca u namjeri da ubije sina Josipa i njegovu brojnu obitelj. Jedan je metak pogodio njegovu unuku Mirjanu, dok je sin Josip zadobio tri prostrijelne rane. Snaha Marija i unuk Josip mlađi prošli su neozlijeđeno. Na ranijim ročištima Razumovi su govorili o svojim neskladnim odnosima i razlozima dugogodišnje svađe između oca i sina koji su živjeli u istoj kući.

Unuci su govorili da djed ima»težak» karakter, da je autoritativan i samovoljan i još k tomu sklon nasilju. Govorili su da je često fizički i psihički maltretirao svoju danas pokojnu suprugu, njihovu baku. Kao «kamen spoticanja» i glavni razlog loših odnosa u obitelji naveli su pozajmicu od tisuću maraka koju je Stjepan dao svojemu zetu.

Ali zet je novac vratio Stjepanovu sinu Josipu, koji je isti utrošio za kupnju prikolice za sijeno. Oko prikolice i novca nastala se najveće svađe koje su umalo završile velikom tragedijom. Stjepan je na sudu govorio da su ga kobnog dana unuci tukli rukama i nogama, pa ih je pištoljem samo htio zastrašiti.


Pored Razuma, koji je najstariji optuženik u Hrvatskoj, na zlatarskom se sudu za ubojstvo pet godina starijeg brata tereti i najstarija optuženica u Hrvatskoj, Ljubica Gorički (89), kojoj je zbog bolesti suđenje u prekidu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook