Prethodni članak
Sljedeći članak

Na festivalu Vinske popevke i napitnice natjecalo se 13 skladbi


Festival Vinske popevke i napitnice ove je godine na Trgu Gospe Kunagorske u Pregradi okupio 11 izvođača koji su izveli 13 skladbi o vinu. U natjecateljskom dijelu tako su nastupili Tamburaški sastav KUD-a Pregrada, KUD Sveti Križ Začretje, Vokalni sastav Strune, Zlatko Deveničar, AKUD "Žensko kazalište" Jesenje, ŽVS KUD-a "Sloboda" Oroslavje, Sebastian Doe, KUD Rikard Jorgovanić Hum na Sutli, Teodora i Kjara Matkun, Mirela Bačani Đunđek i Vedran Krog.
Najbolje je birao stručni žiri kojeg su činili Bojan Pogrmilović, Aljoša Mutić i Mario Bokun, a nagrađeni su Franjo Kaučić za pjesmu Još litar jedan koji je osvojio nagradu za najbolju obradu festivala te Mira Osrečak za najbolji tekst pjesme Branje grojzdja, koju je izveo ŽVS KUD-a Sloboda.


Dodijeljene su i nagrade u kategoriji već izvođenih skladbi. Treće mjesto pripalo je Vokalnom sastavu Strune za izvedbu pjesme Noćas si moje vino, drugu nagradu osvojio je ŽVS KUD-a Sloboda iz Oroslavja za pjesmu „Mesec sveti ober kleti“, a najboljom je proglašena Mirela Bačani Đunđek i pjesma Još litra jedan.


U kategoriji novih skladbi treće mjesto osvojio je Sebastian Doe za pjesmu „Moslavačka loza vinova“. Drugo mjesto pripalo je Eleni Ciglenjak za pjesmu Vino i loš glas u izvedbi Teodore i Kjare Matkun, dok je prvo mjesto osvojila Edina Kovačić s pjesmom Branje grojzdja, u izvedbi ŽVS KUD-a Sloboda.

Inače, festival je otvorila prošlogodišnja pobjednica Milena Kostanjšek s pjesmom „50. Branje mi slavimo“. U revijalnom dijelu festivala nastupio je sastav Angeluši, a prije samog festivala nastupio je Vokalni sastav Duga. Festivalu je prisustvovao predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije Zlatko Šorša, inače Pregračan, koji je prenio lijepe pozdrave krapinsko-zagorskog župana i njegove zamjenice, a festival su posjetili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Ivica Hršak s predsjednikom Gradskog vijeća Martinom Gregurovićem te zamjenica gradonačelnika Grada Jastrebarskog Nikolina Ribarić s pročelnicom Nadicom Žužak.


Nakon festivala održan je program u spomen na Pregračanku Višnju Korbar, pjevačicu zabavne glazbe koja je najveću popularnost imala 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. U programu je nastupilo 6 izvođača, a posebna gošća bila je velika glazbena diva Zdenka Kovačiček koja je uz pratnju Tonija Eterovića izvela skladbu Zbog jedne melodije davne, koju su pjevale u alternaciji, a publiku je počastila i s još nekoliko svojih pjesama.

Ovaj festival na otvorenom organizira Kulturno umjetničko društvo Prgerada, uveden je 2017. godine te je vrlo lijepo prihvaćen među posjetiteljima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook