Prethodni članak
Sljedeći članak

Mještani koji žele novi asfalt i mogu sufinancirati 25% iznosa, neka se jave predsjednicima mjesnih odbora

Načelnica Jembrih rekla je kako će Ulicu Ante Kovačića, s obzirom da je jako duga i nije gusto naseljena, probati prijaviti na mjeru 7.2.2., ili na neki natječaj kroz resorna ministarstva, jer drugačije bi se teško mogla zatvoriti financijska konstrukcija


Proteklog je tjedna završeno asfaltiranje 668 metara ceste u zaselku Gornji Labaši u Starom Golubovcu. Ta je cesta bila asfaltirana prije 30-ak godina, što znači da je bila u jako lošem stanju i teško prohodna.

- Iako je bilo dogovoreno presvlačenje ceste novim asfaltom, prilikom izlaska na teren, uvidjelo se da je dionica zahtjevna, pa se moralo krenuti u kompletnu rekonstrukciju te dionice, odnosno u rješavanje odvodnje i propusta. Mještani su se u sufinanciranje uključili s iznosom od 25 posto, dok je ostatak financirala Općina iz proračuna – rekla je načelnica Lobora Ljubica Jembrih. Investicija je vrijedna 246.371 kuna s PDV - om.

75% Općina, 25% mještani

Ističe kako je oko 80 posto asfaltiranih nerazvrstanih cesta na loborskom području u jako lošem stanju te im je potrebno novo presvlačenje. Pravilnik u Općini Lobor postoji već godinama u kojem stoji da se kod takvih dionica u sufinanciranje uključuju mještani s 25 posto sredstva, dok ostatak pokriva jedinica lokalne samouprave.

- Pozivam predsjednike mjesnih odbora na području općine Lobor da razgovaraju sa svojim sumještanima i ukoliko su zainteresirani za presvlačenje cesta u svojim zaselcima uz dobru volju sufinanciranja u iznosu 25 posto, mi ćemo to prihvatiti u uvrstiti u plan proračuna za 2019. godinu kako bi se to moglo realizirati – istaknula je Jembrih. Dionica Gornji Labaši u Starom Golubovcu bila je ove godine jedina takva dionica u kojoj su participirali i mještani, dok je u prošloj godini također realizirana jedna takva cesta u zaselku Buntaki – Markuši.

Sanacija kritičnih dionica

U planu je bila i sanacija kritičnih točaka na području cijele općine, u iznosu od nekih 300.000 kuna, no zbog nedonošenja rebalansa proračuna to je sada stalo, no načelnica Jembrih vjeruje da će se taj problem ubrzo riješiti i da će se ta sanacija ipak riješiti prije zime. Načelnica Jembrih rekla je kako će Ulicu Ante Kovačića , s obzirom da je jako duga i nije gusto naseljena, probati prijaviti na mjeru 7.2.2., ili na natječaj kroz resorna ministarstva, jer drugačije bi se teško mogla zatvoriti financijska konstrukcija. Riječ je o makadamskom putu gdje je potrebno riješiti i kompletnu odvodnju. Pripremljen je i projekt za Ulicu Franje Horvata Kiša u centru u Lobora gdje je potrebno urediti odvodnju, a koji bi se prijavio na neki od fondova EU. Dokumentacija je spremna, samo se čeka javni poziv, no to ovisi o Vladi RH kada će ga objaviti. U tijeku je i kompletna rekonstrukcija ceste Horvati – Viški koja se financira u 100-postotnom iznosu iz EU fondova. Ukoliko vrijeme dopusti, bit će završena u predviđenom roku, do kraja godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook