Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Ćorić i načelnik Miholić potpisali ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta

Ministar zaštite okoliša i energetike pohvalio je aktivnosti Krapinsko – zagorske županije na području gospodarenja otpadom

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je u radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. Nakon sastanka sa županom Željkom Kolarom i suradnicima, ministar je u Krapini s načelnikom Općine Zlatar Bistrica Žarkom Miholićem potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Zlatar Bistrica. Riječ je o projektu koji se financira iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a Općini Zlatar Bistrica odobren je iznos od 1,712.168,49 kuna, koji će za gradnju reciklažnog dvorišta u Gospodarskoj zoni biti utrošeno tijekom ove godine. 

Ministar Ćorić rekao je kako ga u našoj županiji čeka jedan aktivan dan, čestitavši Krapinsko – zagorskoj županiji na hvalevrijednim aktivnostima u kontekstu gospodarenja otpadom i izgradnje infrastrukture gospodarenja otpadom. Ovo je tako sedmo reciklažno dvorište u Krapinsko – zagorskoj županiji. - Ovaj današnji projekt koji smo potpisali prihvatljivih je troškova više od 2 milijuna kuna. Najviše sredstava dolazi iz europskih fondova, dio je i iz Fonda za zaštitu okoliša, a konkretno 5 posto troškova financira jedinica lokalne samouprave – rekao je ministar Čorić, istaknuvši kako je sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj doživio svojevrsne preinake, ali da su si zadali jasan cilj kako bi kraj 2018. dočekali spremni u kontekstu gospodarenja otpadom. – U Krapinsko – zagorskoj županiji toga su vrlo svjesni i jedinice lokalne samouprave vrlo su aktivne u tom smjeru. Vjerujem da ćemo do 2020. godine dostići određene vrijednosti koje će biti zadovoljavajuće za RH, a isto tako da ćemo u narednom razdoblju postići rezultate i tamo gdje oni do sada nisu bili vidljivi – istaknuo je ministar Ćorić.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je na sastanku ministar upoznat sa stanjem odlagališta na području Krapinsko-zagorske županije. - Naša tri najveća odlagališta su već godinama u sanaciji. Sljedeći tjedan kreće javni natječaj za zadnju fazu sanacije i do kraja 2018. godine bit ćemo spremni. Danas ćemo obići tri velike tvrtke, vezane za zbrinjavanje otpada i što se tiče staklene ambalaže, plastike i tekstila. Poseban naglasak stavit ćemo na izmjenu zakona o prikupljanju staklene ambalaže koju je pripremila tvornica Vetropack Straža te su oni u svojoj korporaciji tvrtka koja mora najviše koristiti novih sirovina, a najmanje 'povlači' staro staklo. Tome su razlog zakonska ograničenja u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da će današnji sastanak Uprave poduzeća zajedno s ministrom Ćorićem rezultirati time da ćemo promijeniti taj zakon kako bismo bili uspješniji u prikupljanju sirovine – istaknuo je župan Kolar. Na pitanje kakvo je stanje u našoj županiji vezano uz odvajanje i odlaganje otpada, župan je odgovorio: - Sukladno financijskoj snazi jedinica lokalne samouprave, nisu sve općine i gradovi u istoj fazi pripreme, ali u Krapinsko-zagorskoj županiji nema primjera gdje nema kanti za razdvajanja otpadom. Moram pohvaliti suradnju Županije s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dugi niz godina jer je Fond prihvaćao županijske inicijative, dodavši da su, dok se ne riješi da Piškornica postane centar za zbrinjavanje otpada, kapaciteti Krapinsko – zagorske županije dovoljni da niti jedna općina ili gradne bi trebala biti u problemu kamo će s otpadom.

Zadovoljstvo nakon potpisivanja ugovora izrazio je i načelnik Žarko Miholić. - Općina Zlatar Bistrica je jedna od općina koja je u proteklom periodu daleko došla u dijelu operacionalizacije Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Zahvaljujem i ministru Ćoriću, kao i bivšim ministrima i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike što smo u dvije godine uspješno završili proces. Sredstva koja su bespovratno dodijeljena u iznosu od 85 posto cjelokupne investicije omogućit će da u godini dana ispunimo sve što je zakonom predviđeno jer Općina Zlatar Bistrica već unatrag dvije godine sudjeluje u cjelokupnom programu razvrstavanja otpada. Mještane smo apsolutno pripremili za realizaciju, a reciklažno dvorište omogućit će kvalitetno gospodarenje otpadom u dužem periodu – rekao je Miholić.

Nakon potpisivanja ugovora, održan je radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave na temu 'Obveze jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom', a potom će ministar Ćorić posjetiti Vetropack i Stražaplastiku iz Huma na Sutli te i Regeneraciju Zabok. Riječ je o tvrtkama koje smeće ne tretiraju kao otpad nego kao sirovinu i upravo je to bit u reciklaži, kreirati novi proizvod.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -Krčki most. Uočeni pješaci na autocesti A3 između čvora OKUČANI i čvora NOVSKA u smjeru Bregane. Molimo korisnike za dodatan oprez. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program