Prethodni članak
Sljedeći članak

'Mi jako cijenimo Zagorce kao radnike; oni su odani poslu i dišu u duhu firme'

Tvrtka FRAGMAT H d.o.o. iz Svetog Križa Začretja jedan je od vodećih regionalnih proizvođača termo i hidro izolacije

  • Direktor Sead Šahović i prokurist Željko Knežević

    Direktor Sead Šahović i prokurist Željko Knežević


Vjerojatno se mnogi stanovnici Krapinsko – zagorske županije, a oni iz Svetog Križa Začretja i okolice sigurno, dobro sjećaju tvrtke Varping, jedne od prvih proizvođačkih tvrtki koja je svoje poslovanje u potpunosti iz Zagreba preselila u svetokrišku poslovnu zonu, gdje joj je od 2003. godine bilo i službeno sjedište. Riječ je o privatnoj tvrtci koja je osnovana početkom devedesetih i isprva je proizvodila tzv. lake građevinske ploče za toplinsku i zvučnu izolaciju, da bi s vremenom svoju proizvodnju proširila i na stiropor. No, unatoč velikim poslovnim zamahima koje je doživljavao sredinom 2000-tih, gospodarsku krizu koja je 2008. godine najviše pogodila upravo građevinski sektor, Varping je dovela u poprilično lošu situaciju, zbog čega su vlasnici odlučili pronaći zainteresiranog kupca i prodati tvrtku.

Fragmat Tim

I tako su upravo u jednom svom dotadašnjem poslovnom partneru, slovenskoj tvrtci Fragmat Tim, odnosno njenom većinskom vlasniku Francu Žgajneru, pronašli kupca. Žgajner preuzima Varping krajem 2009. godine, ali mu ne mijenja naziv, već isprva nastavlja raditi pod tim imenom, da bi tek nekoliko godina kasnije preimenovao tvrtku u Fragmat H, kako bi postala vidljiv i prepoznatljiv dio Fragmatove grupacije. O prošlosti, trenutnom poslovanju i planovima za budućnost 'svetokriškog', odnosno hrvatskog Fragmata, razgovarali smo s prokuristom Željkom Kneževićem te direktorom Seadom Šahovićem. Knežević, koji je u tvrtci od prvih dana nakon 'slovenskog preuzimanja' bivšeg Varpinga, ispričao nam je kako Fragmat Tim nije donio u Sveti Križ Začretje samo svježi kapital, već prije svega nova znanja i poslovna razmišljanja.

Postupno širenje

Naime, Fragmat Tim je u trenutku preuzimanja bila grupacija daleko veća i šira od Varpinga, kako po proizvodnom asortimanu, tako i po prihodima te broju zaposlenih, ali i po proizvodnom te tržišnom pokrivanju prostora čitave bivše Jugoslavije, obzirom da su svoje tvornice već tada imali i u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, kao i predstavništvo u Crnoj Gori. – Prvi veliki iskorak Varpinga, odnosno, Fragmata u Svetom Križu Začretju bio je početkom 2011. godine, kada je tadašnja sestrinska tvrtka Okipor iz Zagreba prestala s proizvodnjom na lokaciji Žitnjak. Tada smo prebacili dio modernije opreme i tehnologije za proizvodnju stiropora u Sveti Križ Začretje i zaposlili novih 20-ak ljudi. Daljnji razvoj krenuo je 2013. godine kada se mijenjao naziv tvrtke, odnosno, kada je Varping d.o.o. postao Fragmat H d.o.o., kako bi naši proizvodi kao robna marka, odnosno kao brend, bili prepoznatljiviji na tržištima. Isto tako, 2015. godine, nakon kriznih godina koje su se osjetile u poslovanju i Varpinga i Fragmata, krenuo je novi zamah u upravljačkom smislu te je došlo do novih pozitivnih kretanja i u proizvodnom, investicijskom te tehnološkom dijelu – ispričao nam je Knežević.

Hrvatski proizvodi

Kako je istaknuo direktor Sead Šahović, Fragmat je kao grupacija, sa svojim pogonima na čitavom prostoru bivše države, regionalni lider u proizvodnji toplinskih i hidro izolacija. – Danas proizvodimo hidro izolacije na bazi bitumena, takozvane ljepenke, kao i termoizolacije na bazi polistirena, ekspandiranog polistirena i ekstrudiranog polistirena. Pored toga, mi smo jedini proizvođač u ovom podneblju koji proizvodi kombi ploče i drvolit ploče od drvene vune, pomiješane sa cementom. Sve ono što je vezano za proizvodnju drvolita nabavljamo od hrvatskih proizvođača. Drvo nabavljamo od Hrvatskih šuma, a cement od hrvatskih cementara – istaknuo je Šahović.

Zadovoljni radnicima

Kako su nam rekli prokurist i direktor, ni Fragmat H nije imun na situaciju koja je nastala na hrvatskom tržištu radne snage. - Kontinuirano imamo potrebu za radnom snagom i jako teško pronalazimo dovoljno stručnog i kvalitetnog kadra, pogotovo onog koji bi nam bio koristan u sektoru održavanja naše tehnologije, no, snalazimo se. Imamo ljude s velikim iskustvom, u posljednjih godinu i pol zaposlili smo dvadesetak novih ljudi, tako da danas imamo 62 zaposlena. I želim naglasiti da naše poslovanje ne bi bilo tako dobro da ljudi koji rade u našim proizvodnim pogonima, koji nose najteži dio proizvodnje, nisu pravi profesionalci. Oni su zbilja odani svom poslu i dišu u duhu firme. Moram priznati da smo jako zadovoljni sa Zagorcima kao radnicima. Mi ih jako cijenimo – istaknuo je Šahović, a na naše pitanje o suradnji s lokalnom zajednicom, prokurist Knežević je također bio pun riječi hvale. – Suradnja s lokalnom zajednicom je od prvog dana za svaku pohvalu, pogotovo što se tiče rješavanja zemljišno – knjižnih odnosa i izdavanja raznih dozvola, što se u Zagrebu čeka jako dugo. U tom dijelu nam je ovdje značajno olakšano poslovanje. Uz napore bivšeg i sadašnjeg načelnika Općine, ova gospodarska zona u Svetom Križu Začretju daje vrlo dobre mogućnosti za širenje i napredak – zaključio je Knežević

Daljnji napredak

A što se tiče daljnjeg napretka tvrtke Fragmat H, Šahović i Knežević priliku vide prije svega u inovacijama i novim proizvodima, ali i činjenici da u Hrvatskoj, prema nekim procjenama, još uvijek postoji gotovo 2 milijuna stambenih objekata bez toplinske izolacije. - Obzirom da smo jedina tvornica u čitavoj grupaciji koja proizvodi drvolit i kombi ploče, mi izvozimo čak 90 posto tog proizvodnog programa, kojim pokrivamo i velik dio europskog tržišta, kao i tržišta naših sestrinskih tvrtki. Najviše izvozimo na područja Italije, Austrije, Belgije i Mađarske. Što se tiče ukupne proizvodnje u Svetom Križu Začretju i našeg čitavog proizvodnog asortimana, oko 60 posto proizvodnje izvozimo, a 40 posto prodajemo na domaćem tržištu – kaže Šahović te dodaje da se situacija na domaćem tržištu, zbog blagog oporavka građevinskog sektora, polako popravlja, ali da još uvijek ima prostora za poboljšanje.

– U prilog nam idu poticaji i natječaji Europske unije koji se otvaraju za energetsku učinkovitost, pogotovo na obiteljskim kućama. Što se tiče naše proizvodnje, njeni kapaciteti još uvijek nisu sto posto iskorišteni, tako da imamo prostora za daljnji rast i povećanje proizvodnje, ako se za to ukaže potreba. No, ono u čemu ja vidim posebnu priliku za daljnji rast su inovacije i razvoj novih proizvoda, u što smo ove godine već nešto i investirali – naglasio je Šahović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj, Hrvatskom primorju, Lici i Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u unutrašnjosti. Ima je na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program