Prethodni članak
Sljedeći članak

Marija Bistrica predstavljena u Rimu

Ovaj međunarodno značajni skup omogućio je da se međunarodnoj javnosti predstave Hrvatska i Marija Bistrica kao njezina najznačajnija hodočasnička destinacija


Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke prošlog je tjedna predstavljeno na međunarodnoj konferenciji „Svetišta i hodočasnički putovi Srednje i Istočne Europe“ koja je u organizaciji veleposlanstava šest zemalja Srednje i Istočne Europe pri Svetoj stolici održana u Rimu na Mađarskoj kraljevskoj akademiji. Skup je održan na visokoj razini uz potporu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te Europske komisije, a u suradnji s Talijanskom episkopalnom konferencijom, Mađarskim ministarstvom za vanjske poslove i trgovinu te brojnim drugim relevantnim ustanovama. Uz Hrvatsku predstavljeno je još pet zemalja: Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka i Slovenija.

Mariju Bistricu predstavila dr. sc. Snježana Husinec

Hrvatsku i Mariju Bistricu na konferenciji je predstavila dr. sc. Snježana Husinec. U kontekstu hrvatske duhovnosti i izrazite marjanske pobožnosti Svetište Majke Božje Bistričke opisano je kao simbol hrvatskog katoličkog i nacionalnog identiteta. Husinec je naglasila osobiti značaj marijabistričkog Svetišta kroz više stoljeća kao mjesta na kojem se očitovalo jedinstvo Hrvata u njihovoj katoličkoj vjeri u svim povijesno teškim trenucima. Pred eminentnom međunarodnom publikom koja se sastojala od predstavnika diplomatskog zbora, predstavnika relevantnih crkvenih ureda te talijanskih turističkih operatera, dr. Husinec skrenula je pozornost na blaženog Alojzija Stepinca, kao na jednog od najvećih hrvatskih patriota 20. stoljeća. Pritom je naglasila i njegove višestruke veze s Marijom Bistricom. Suvremena Marija Bistrica predstavljena je kao najposjećenija destinacija duhovnog bogatstva u Hrvatskoj s preko milion hodočasnika koji ovdje svake godine pronalaze svoj mir, donose svoje molitve i zahvale pred lice čudotvorne crne Gospe. Svoje duhovno ispunjenje brojni vjernici u Mariji Bistrici ostvaruju kroz niz duhovnih aktivnosti koje se odvijaju u Svetištu.

Prvi kontakti

Osim duhovnog bogatstva, Marija Bistrica nudi obilje povijesne i umjetničke baštine, brojne kulturne i zabavne sadržaje te prirodne ljepote. Činjenicu da važnost Svetišta nije samo u ekspresiji vjere, već da ona privlače i obogaćuju i svojim prirodnim ljepotama te kulturnim, povijesnim i umjetničkim vrijednostima, istaknuo je i predsjednik Papinskog vijeća mons. Rino Fisichella, dodavši kako je i to vrlo važan segment u novoj evangelizaciji. Skup je pozdravio i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. mr. Domagoj Matošević, koji je značaj Marije Bistrice u kontekstu Hrvatske usporedio sa Lourdesom i Fatimom, a skrenuo je pozornost i na 20. obljetnicu dolaska Pape Ivana Pavla II i beatifikacije Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, koja se obilježava ove godine. Konferenciji je prisustvovao i načelnik Općine Marije Bistrice Josip Milički. Ovaj međunarodno značajni skup omogućio je da se međunarodnoj javnosti predstavi Hrvatska i Marija Bistrica kao njezina najznačajnija hodočasnička destinacija te bio prigoda da se upoznaju vrijednosti i iskustva drugih zemalja sudionica. U tom kontekstu su ostvareni i neki prvi kontakti te stvoreni preduvjeti za eventualnu buduću suradnju u regiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici i Baranji. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između voz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program