Prethodni članak
Sljedeći članak

Majka tvrdi: 'Mojoj dvomjesečnoj bebi pogrešno su dijagnosticirali salmonelu i davali antibiotike'

Elena Kunštek iz Pregrade nezadovoljna je radom Mikrobiološkog laboratorija u Zaboku za kojeg tvrdi da je dva puta pogrešno analizirao uzorke

-Sumnjam da mi je dijete dobivalo dva antibiotika zbog krivih nalaza Mikrobiološkog laboratorija. To je tada bila dvomjesečna beba koja, kako se čini, uopće nije trebala primati ni Sumamed ni Ceftriakson – započela je svoju priču 24 – godišnja Elena Kunštek iz Pregrade. Agonija je počela, kako nam je ispričala, 25. srpnja ove godine kada joj je sin dobio proljev i blagu temperaturu.

Salmonela ili ne?
Baš je taj dan trebala obaviti ultrazvuk kukova u Općoj bolnici Zabok, a kada je došla na Odjel pedijatrije rekli su joj kako dijete vjerojatno ima Campylobacter i dali su mu Sumamed. – Bili smo dva dana u bolnici, a proljev se počeo sam smirivati pa su nas pustili kući, no onda su me zvali iz bolnice da prema nalazima Mikrobiološkog laboratorija moj sin ima salmonelu. Vratili su nas u bolnicu, dali mu drugi antibiotik Ceftriakson, a nas sve poslali na testiranje. Svi smo bili negativni i tad mi se počela javljati sumnja – ispričala je ova majka dvoje djece. Kaže, dijete joj je bili na adaptiranom mlijeku, vodu u kojoj mu je mlijeko razmućivala je uredno prokuhavala, pa joj nije jasno gdje bi se i od čega mališan zarazio. – Bila sam stvarno ljuta i ogorčena. U Epidemiološkoj službi su nas pitali imamo li sređenu kupaonicu i kako, a kad sam ja njih pitala da mi kažu na kojim se temperaturama uopće ubijaju klice salmonele rekli su mi da na temperaturi kuhanja bez ikakvog truda da mi nešto dodatno objasne – rekla je Elena.


Privatni vs. javni
Ona i muž odlučili su uzorak stolice svog sina dati na analizu u privatni laboratorij u Zagrebu jer sumnja je postajala sve veća. – Uzorak stolice koji smo dali u privatni laboratorij bio je negativan i na salmonelu i na bilo koji drugi virus i bakteriju dok nam je u Zaboku taj isti uzorak opet bio pozitivan na salmonelu. Suprug i ja pitali smo ih zašto nas gnjave da uzimamo uzorke kada smo dobili negativan rezultat u privatnom laboratoriju, a oni su nam 'odbrusili' da kada kod njih bude negativan da će nas tada ostaviti na miru – rekla je 24 – godišnjakinja dodajući da to nije jedini krivi nalaz s kojim se susrela.


Drugi slučajevi
Naime, budući da ima zdravstvenih problema zbog kojih će morati na operaciju, morala je dati uzorke urina koji bi trebali biti uredni da bi zahvat smjela i mogla obaviti. – Uzorke sam dala u laboratoriju kod svog liječnika Opće prakse i u Mikrobiološki laboratorij. Nalaz kod mog liječnika pokazao je da su prisutne bakterije i nije bio dobar, a u Mikrobiološkom je nalaz pokazao fiziološku floru, dakle bio je uredan. Obzirom da sam dobila dva različita rezultata nisam mogla započeti s terapijom, pa sam opet uzorak odnijela u privatni laboratorij gdje se pokazalo da su prisutne bakterije i da nalaz nije dobra. Dakle, opet je Mikrobiološki zakazao – objasnila nam je Elena. Kaže, na svoj Facebook profil napisala je svoju priču i mahnito su joj se počele javljati i druge žene kojima su se događale slične stvari. Jedna joj je pisala kako je u urinu koji je dala u jednoj zagrebačkoj bolnici otkriven velik broj bakterija, dok joj je u Mikrobiološkom laboratoriju nalaz bio sasvim uredan, druga pak da je zbog nalaza u istom laboratoriju dobila antibiotike zbog prisutnosti bakterija, a na kraju se, nakon analize u drugom laboratoriju, pokazalo da ih uopće nema. – Pitam se ima li smisla uopće njima bilo kakve uzorke nositi i rade li oni uopće svoj posao – zapitala se Elena Kunštek.


Odgovor Zavoda za javno zdravstvo
Za očitovanje o slučaju Kunštek upit smo poslali i Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u čijoj je ingerenciji i Mikrobiološki laboratorij. U svom odgovoru nisam nam dali mnogo konkretnih odgovora. Rekli su tek kako, citiramo, da bi se osigurala kvaliteta ispitivanja uzoraka te pouzdani i točni rezultati testiranja, laboratorij redovito sudjeluje u međulaboratorijskim ispitivanjima i vanjskoj kontroli kvalitete. - Napominjemo da jedan od najvažnijih trenutaka u mikrobiološkoj obradi predstavlja uzimanje uzorka. To je ujedno i najkritičniji dio procesa mikrobiološke obrade o kojem direktno ovisi rezultat. U konkretnom slučaju ispitivanje i analiza uzoraka vršeni su sukladno naprijed navedenim standardima kvalitete u poslovanju kojih se mikrobiološki laboratorij pridržava u svom svakodnevnom radu te u navedenom slučaju nije bilo nikakvog odstupanja – napisali su u dopisu, no na pitanje koliko su česte pogreške u analizi uzoraka te jesu li one moguće, nisu odgovorili. Napomenuli su samo da su pacijentima, u slučaju nedoumica, uvijek dostupni za tumačenje nalaza, putem telefona i osobno prilikom preuzimanja nalaza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Nakon tehničkog pregleda tunela Sveta tri kralja na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Krapina i Đurmanec, promet je normaliziran. Zbog prometne nezgode na autocesti A1 između odmorišta Rašćane i čvora Ravča (445. km) u smjeru Zagreba v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program