Prethodni članak
Sljedeći članak

Ljubičasti dan u SB Krapinske Toplice


Jučer se u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice obilježilo Ljubičasti dan, Dan podrške oboljelima od epilepsije. Tom prilikom održana su prigodna predavanja sljedećih tema: Epilepsija i stigma, predavač: Ivica Šćurić, dr.med., spec.neurolog te Epilepsija i ja, predavačice: Antonija Panđić, mag.med.techn. i Marinela Rožaj, mag.med.techn.

Vodeći se činjenicama da mnoge osobe s epilepsijom nailaze na probleme u društvenom i profesionalnom životu pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo bolnice Danijela Barić, mag.med.techn. je napomenula kako upravo zbog toga trebamo educirati što više ljudi s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s epilepsijom i njihovih bližnjih te omogućavanja boljeg razumijevanja prirode epilepsije kao i potreba osoba s epilepsijom. Istaknula je kako su osobe s epilepsijom izložene predrasudama više nego oboljele od drugih neuroloških bolesti.

Ljubičasti dan je manifestacija pokrenuta 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Cassidy je zbog dijagnoze epilepsije proživjela stigmatizaciju i izolaciju te ograničenja u svakodnevnom životu. To ju je ponukalo da javno istupi i pred cijelim svijetom izjavi da ima epilepsiju. Izabrana je ljubičasta boja lavande koja je međunarodna boja epilepsije, jer ju se povezuje s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Voditelj Odjela za medicinsku rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju mr.sc.dr. Ivan Dubroja, dr.med.spec.neurolog je istaknuo kako je epilepsija najčešća neurološka bolest od koje boluje i 40.000 stanovnika Hrvatske. Nadalje je naglasio: - Svjedoci smo zadnjih desetljeća uspješne dijagnostike i načina liječenja ove bolesti. Međutim, epilepsija je i više od bolesti: ona remeti kvalitetu života, a ima i veliki utjecaj na socijalni život pacijenta. Upravo o tome, o svojevrsnoj stigmi koju nosi epilepsija i načinima kako se nositi s tom bolesti bilo je riječi i na današnjim predavanjima kojima smo obilježili Ljubičasti dan-Dan podrške oboljelima od epilepsije.

Obilježavanju su prisustvovali ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko - zagorske županije Nada Dogan, dr. med. spec. obit. med. i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko - zagorske županije Krešimir Božić, dipl.iur.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook