Prethodni članak
Sljedeći članak

Krešo: 'Sladoled s tri vrste čokoladnih preljeva, lješnjacima i vaflima moj je adut za ponajbolji europski sladoled'

Krešo Gulija iz Slastica 'Tri užitka' danas i sutra u Bologni će nastupiti na europskom natjecanju u pripremi sladoleda s autorskim sladoledom


Sladoled je omiljena poslastice i malih i velikih, a prema ocjeni struke najbolji sladoled u Hrvatskoj radi Krešo Gulija, jedan od vlasnika slastičarnice Tri užitka. Prestižnu je titulu osvojio na natjecanju World Gellato Tour održanom u Zagrebu prije nekoliko mjeseci, a pred njim je ovog ponedjeljka i utorka europsko natjecanje u pripremanju sladoleda.


Sladoled po uzoru na tortu
S Krešom smo razgovarali neposredno prije odlaska u Bolognu gdje se natjecanje održava. Objasnio nam je kako će na natjecanju sudjelovati otprilike trideset natjecatelja iz svih krajeva Europe. – Natjecanje se odvija na način da mi moramo donijeti sve sastojke koji su nam potrebni i da pred žirijem moramo pripremiti svoj autorski sladoled – rekao nam je Gulija dodavši da je on jedini predstavnik Hrvatske. Za natjecanje je čuo preko tvrtke koja proizvodi paste za sladoled i oni su mu predložili da se prijavi. U Zagrebu je Krešo Gulija svojim autorskim sladoledom pod nazivom Tri užitka pobijedio u konkurenciji od 12 natjecatelja. – Svatko je morao napraviti neki sladoled za koji misli da je najbolji. Ja sam želio da moj autorski sladoled Tri užitka bude čim sličniji istoimenoj torti koja je na brojnim natjecanjima već osvajala nagrade – ispričao je mladi slastičar.


100% prirodni sladoledi
Dodaje, već nekoliko mjeseci je najbolji sladoled u Hrvatskoj u ponudi i u njihovoj slastičarnici u Zaboku, a reakcije gostiju su odlične. – Sladoled je napravljen od nugata, a sadrži tri vrste preljeva. Jedan je od bijele čokolade, drugi od bijele čokolade s lješnjacima, a treći od tamne čokolade s vaflima – otkrio je Krešo kakvog je okusa najbolji hrvatski sladoled. Prije neki dan u medijima smo mogli čitati informacije o tome da brojni slastičari pribjegavaju nezdravim i jeftinim metodama u proizvodnji sladoleda u koje stavljaju mnogo više aromi i dodataka nego što je potrebno. Krešo kaže kako u njihovim sladoledima to nije slučaj. Od ove godine u ponudi, naime, imaju 100% prirodne voćne sladolede. – Dakle, riječ je o sladoledima u koje stavljamo 50 % voća, a ostatak čime voda, šećer i baza koja je bez e brojeva, glutena i konzervansa. Svi naši voćni sladoledi napravljeni su na takav prirodan način osim limuna. Moram reći da u sve prirodne sladolede stavljamo voće domaćih OPG – ovaca – rekao je Gulija dodajući da u ponudi imaju prirodni voćni sladoled od maline, marelice, šumskog voća, banane, manga, borovnice te ih rotiraju u ponudi. Ipak, gosti najviše hvale malinu koja je, prema Krešinim riječima, broj jedan po potražnji te bananu.


Očekivanja
Na pitanje kakva su očekivanja od natjecanja u talijanskoj Bologni Krešo Gulija rekao nam je da prevelikih očekivanja nema. Priznaje, pobjeda u Hrvatskoj već je veliki uspjeh i priznanje njegovu radu budući da je u Slasticama Tri užitka jedino i isključivo on zadužen za pravljenje sladoleda. – Znam da je konkurencija na europskom natjecanju velika, ali ja ću se potruditi i dati sve od sebe da napravim najbolje što mogu - rekao je Krešo za kraj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook