Prethodni članak
Sljedeći članak

Krenula operativna akcija Mir i dobro - oprezno s pirotehnikom

Operativna akcija započinje u ponedjeljak, 16. prosinca i traje do 8. siječnja 2014., a provodi se radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine.


Već tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju „Mir i dobro“, a ovogodišnje aktivnosti predstavljene su na današnjoj konferenciji za medije u Ravnateljstvu policije.
Pojačan nadzor policije

- Operativna akcija započinje u ponedjeljak, 16. prosinca i traje do 8. siječnja 2014., a provodi se radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine. Osnovni cilj je spriječiti ozljeđivanje osoba i oštećenje imovine -  rekao je voditelj Odjela za osiguranja javnih okupljanja Stjepan Cavrić.

Naime, za vrijeme blagdana, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstava koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Voditelj Cavrić je najavio kako će policija stoga poduzimati pojačane mjere sigurnosti oko vjerskih objekata, škola, gradskih trgova, ali i nadzirati prodaju pirotehničkih sredstava u trgovinama i na tržnicama.

- Apeliramo na sve u odgojno-obrazovnom procesu, kao i na roditelje da pirotehnička sredstva budu primjerena dobi djece i da ih djeca ne upotrebljavaju bez njihova nadzora  – posebno je naglasio Stjepan Cavrić.
Ozljeđene 32 osobe

Policijska službenica iz Službe za javni red Anita Glavić predstavila je rezultate prošlogodišnje akcije Mir i dobro  u kojoj su bile ozlijeđene 32 osobe, od čega je 18 osoba bilo teže ozlijeđeno.

- Propucano je 18 objekata, a policija je oduzela 122 komada oružja, 6.176 komada streljiva, 5 kilograma eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada pirotehničkih sredstava – rekla je Anita Glavić.

Rezultati prijašnjih akcija Mir i dobro, koje se provode od 1993. godine, pokazuju kako se inkriminirane radnje građana iz godine u godinu smanjuju, a primjerice u Policijskoj upravi zagrebačkoj posljednjih pet godina nema smrtno stradalih osoba.
Predajte ilegalno oružje bez sankcija

- Najveća opasnost leži u ilegalnom oružju i apeliramo na sve građane da policiji predaju oružje, bilo vojno ili improvizirano jer za to neće snositi nikakve sankcije. Oružje mogu predati i anonimno. Najgore je da se oružje odbaci u kanal jer ga tada mogu pronaći djeca – rekao je Tomislav Krtinić voditelj Službe za javni red PU zagrebačke.

Uporaba pirotehnike dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Avgustin Pavičić je objasnio kako se tri razreda pirotehničkih sredstava razlikuju na temelju učinka i količini eksploziva.

- Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati  tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.  Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja – rekao je načelnik Pavičić. Naglasio je kako je važno da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava  ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno. Također je podsjetio da do ozljeda najčešće dolazi eksperimentiranjem.

Zakon o eksplozivnim tvarima propisao je kazne za fizičke osobe od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.
Nadzor nad prodavaonicama i na tržnicama

U Policijskoj upravi zagrebačkoj inspektori će obaviti nadzor nad 140 prodavaonica oružja i streljiva, specijaliziranih prodavaonica te na tržnicama.

- Provjeravat će se da li su osobe koje prodaju sredstva stručno osposobljene, jesu li sredstva pravilno skladištena, jesu li ispravna vozila za prijevoz kao i da li su sredstva obilježena na propisan način – najavila je, između ostalog, načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU zagrebačke Branka Šepac Blažanović. Dodala je kako će eksplozivna sredstva biti oduzeta, ako se pravne osobe neće pridržavati propisa.

Tomislav Vukoja, policijski službenik Protueksplozijske službe, naglasio je još jednom kako su sredstva I. razreda najmanje opasna, a najviše ona iz trećeg razreda, kao i  improvizirana pirotehnička sredstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook