Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinski muzej s najvećom rekonstrukcijom života nendertalca u svijetu

U Muzeju evolucije i nalazištu pračovjeka Hušnjakovo u Krapini predstavljene su rekonstrukcije krapinskog neandertalca z


U Muzeju evolucije i nalazištu pračovjeka Hušnjakovo u Krapini predstavljene su rekonstrukcije krapinskog neandertalca za potrebe novog stalnog postava muzeja.


Neandertalci ručni rad

Riječ je o 6 novih rekonstrukcija iz pariške radionice kiparice Elizabeth Daynes koje hiperrealistički prikazuju život od prije 120-130 tisuća godina.

- Muzej sada ima ukupno 8 rekonstrukcija jer su dvije skulpture, žena kupačica i dječak s kamenom, stigle u Krapinu prije godinu i pol prilikom otkrivanja spomenika Dragutina Gorjanovića Krambergera - rekla je voditeljica krapinskog muzeja Vlasta Krklec.

Nove rekonstrukcije prikazuju dva lovca, jednu stariju ženu uz ognjište, jedno malo dijete, odraslog muškarca koji leži u komi i ženu u trenutku smrti. Lutke će krasiti dioramu novog muzeja i biti će smještene na prvom katu Muzeja u dijelu koji će prikazivati najznačajnije životne navike neandertalaca. Kroz ukupno 17 rekonstrukcija predočit će se životna dob neandertalaca s obzirom da su na nalazištu Hušnjakovo pronađene kosti neandertalaca starih od dvije do četrdesetak godina.

- Rekonstrukcije su poprilično skupe (komad od 8.000 do 30.000 eura!) jer je riječ o jednoj od najpoznatiji stručnjakinja za hiperrealistične, dermoplastične strukture. Daynes je radila za najveće s muzeje diljem svijeta, u Japanu, Izraelu, Francuskoj, Austriji i SAD-u, i svaka dlačica na rekonstrukcijama je ručni rad - istaknuo je koautor projekta novog muzeja Jakov Radovčić.

Dosad uloženo 12 milijuna kuna

Drugi autor muzeja arhitekt Željko Kovačić rekao je kako će krapinski muzej imati najznačajniju i najveću rekonstrukciju života neandertalca u svijetu. Prema riječima ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranke Horjan, dovršeni su građevinski radovi na zgradi muzeja, pa slijedi opsežan projekt unutarnjeg uređenja muzeja i izrade muzejskog postava.

- Prošle godine je završen ukupan projekt autorskog tima koji je definirao unutarnji postav i očekuje se da će tijekom ove godine krenuti u realizaciju prve faze postava - najavila je Horjan.

- Dosad je u Muzej uloženo 12 milijuna kuna i to gotovo sve iz proračuna Ministarstva kulture, koje je uz Grad Krapinu glavni nositelj projekta. Cjelokupna investicija iznosi oko 30 milijuna kuna, što i nije mnogo - pojasnio je Radovčić jer slični muzeji u svijetu koštaju najmanje 15 milijuna eura.

Autori su sporost projekta opravdali iznimno zahtjevnim poslom. Novi muzej koji će se prostirati na 1.200 četvornih metara na dvije etaže, trebao bi biti otvoren za javnost sljedeće godine oko Uskrsa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook