Prethodni članak
Sljedeći članak

Korak bliže interpretacijskom centru i uređenim prostorima za lokalnu zajednicu

Nastavak obnove rodne kuće Janka Leskovara


Konferencija za medije na temu početka radova cjelovite i energetske obnove rodne kuće Janka Leskovara održana je 3. travnja 2024. godine.

Na konferenciji za medije govorili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i predsjednik Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara Davor Špoljar. Cjelovita i energetska obnova dolazi nakon provedene konsstruktivne obnove, a njezinim završetkom postojeća zgrada će se moći prenamijeniti u zgradu javne i društvene namjene.

„Da Grad Pregrada nije pokrenuo inicijativu i zajedno sa Županijom kupio ovaj objekt, vjerojatno bi tu sad bila ruševina i podrtina. Naravno kako gradonačelnik Vešligaj uvijek vidi korak dalje, a ima najbolju suradnju sa mjesnim odborima i najbolje složenu lokalnu samoupravu, ne samo u Krapinsko zagorskoj županiji, nego i puno šire, i kada su ti ljudi stavili “glave na kup” napravili su sjajan projekt i kuća je dobila višenamjensku ulogu. Osim ovog povijesnog dijela bit će i na raspolaganju lokalnom stanovništvu, što je izuzetno bitno. Kad gledate financijsku konstrukciju, otprilike 10 posto će ukupnog financijskog tereta pasti na Krapinsko zagorsku županiju, 10 posto na Grad Pregradu, a 80 posto novaca će se uzeti iz EU sredstava“, rekao je župan Kolar, te čestitao gradonačelniku i njegovoj ekipi na odlično obavljenom poslu.

„Kao gradonačelniku izuzetno mi je drago da projekt privodimo kraju, da Janko Leskovar koji je jedan od najpoznatijih Pregračana, koji ima svoje mjesto u povijesti hrvatske književnosti i koji je dio školske lektire, dobiva jedan spomen, ali i spomen cijeloj Pregradi. Cjelokupni projekt s energetskom obnovom vrijedan je 964 tisuće eura. Osim obnove same kuće gdje ćemo u prizemlju dobiti jedan prostor koji će se koristiti za razna događanja – od izložbi, manjih koncerata, predavanja, radionica bit će i prostor mjesnoga odbora s obzirom na to da ovaj mjesni odbor nema društveni prostor. Tu će se urediti i park književnika, jedan paviljon koji će služiti u ljetnom periodu za razno razna događanja. Dobit ćemo i 18 parkirnih mjesta i nadam se sljedeće godine kad osiguramo sredstva bilo kroz gradski, županijski, državni proračun ili europska sredstva da ćemo dovršiti kompletnu obnovu s otvaranjem postava, kako bi ovaj objekt uistinu počeo raditi i okupljati ljude“, rekao je gradonačelnik Pregrade Vešligaj.

“Na ovom mjestu rodio se i umro Janko Leskovar, najpoznatiji književnik s područja grada Pregrade, a svakako i jedan od poznatijih književnika na nacionalnoj razini. Objavom njegove novele „Misaona vječnost” započela nova era hrvatske književnosti koja se naziva Moderna, a Janko Leskovar smatra se utemeljiteljem tog pravca. Usporedno s radovima u izradi smo projektne dokumentacije koja se odnosi na idejno rješenje kako bismo bili u potpunosti spremni za ono posljednje što nas očekuje, a to je opremanje objekta i njegovo uređenje. U Objektu će se nuditi različiti sadržaji. Prije svega će to biti interpretacijski Centar, gdje će se baština Janka Leskovara interpretirati našim posjetiteljima na jedan suvremen, interaktivan način, a služit će i za druge posjetitelje, školsku djecu, organizirane skupine turista, ali i za lokalnu zajednicu zbog multifunkcionalne dvorane koja se planira u prizemlju“ – napomenuo je predsjednik Odbora za očuvanje baštine Janka Leskovara Davor Špoljar.

Konferenciji za medije prisustvovali su i gradske vijećnice Grada Pregrade Gordana Križanec Ružić i Jasna Vnuk, predsjednik Mjesnog odbora Bušin Krunoslav Kučiš, upravitelj Zanatske zadruge Kunagora Pregrada Julije Fišter te Josip Golubić iz Kostelgrad projekta – pružatelj usluga stručnog nadzora.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook