Prethodni članak
Sljedeći članak

Kod bolnice na Bračku fali parkirnih mjesta zbog čega i policija često ima posla

Iako parkirnih mjesta ima mnogo, ravnatelj Vančina priznaje kako se povećana potreba za parkirališnim mjestima javlja radnim danom od 7 do 11 sati ujutro


U posljednjih par godina došlo je do značajnog povećanja broja pacijenata u Općoj Bolnici Zabok i Bolnici hrvatskih veterana, a o koliko značajnom povećanju se radi dovoljno svjedoči podatak da je do prije tri godine u OB Zabok obrađivano oko 300 tisuća pacijenata godišnje, dok se sada ta brojka popela na 400 tisuća. Samim time došlo je i do značajnog povećanja potrebe za parkirnim mjestima, kojih sada više nema dovoljno. Zbog toga su se mnogi pacijenti, koji u bolnicu dolaze na razne preglede ili obrade, prisiljeni ponekad i nepropisno parkirati na prilaznim cestama prema parkiralištu, ali i uz samu državnu cestu D-24.

No, parkiranje na prilaznim cestama uistinu otežava ulazak i izlazak s parkirališta, a kako bi to spriječila, često mora intervenirati i policija, posebno kad je riječ o parkiranju ispred same bolnice, što ponekad ometa rad hitnih službi. - Policijski službenici svakodnevno zaprimaju e-dojave građana kao i zaposlenika OB Bračak o nepropisno parkiranim vozilima na prilaznoj cesti kao i neposredno ispred ulaza u navedenu bolnicu. S takvim kršenjem prometnih propisa  nepropisnog parkiranja ugrožavaju sigurnost prometa, a najviše pacijenata koje prevoze kola hitne medicinske pomoći jer ne mogu nesmetano prolaziti do ulaza u bolnicu kako bi adekvatno brzo i sigurno pružili liječničku pomoć, osobito životno ugroženim pacijentima - rekli su nam u Policijskoj upravi krapinsko - zagorskoj, čije smo policijske službenike zatekli kako ispisuju kazne nepropisno parkiranim vozilima na ulazu u veliko bolničko parkiralište predviđeno za pacijente.

Problema s nedostatnim brojem parkirnih mjesta svjestan je i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana poslali Tihomir Vančina. Kako nam je rekao, kapacitet glavnog, službenog parkirališta za pacijente je 250 parkirnih mjesta, a sjeveroistočno od objekta Bolnice postoji zasebno parkiralište za zaposlenike koje ima kapacitet 150 parkirnih mjesta. Iako je iz brojki evidentno da parkirnih mjesta ima mnogo, ravnatelj Vančina priznaje kako se povećana potreba za parkirališnim mjestima javlja radnim danom od 7 do 11 sati ujutro kad u bolnicu dolazi veći broj pacijenata i obavlja se većina polikliničkih i laboratorijskih pretraga i postupaka. - Također, određeni broj zaposlenika parkira svoja vozila na glavnom parkiralištu za pacijente iz razloga što na parkiralištu za zaposlenike nema dovoljno mjesta. U planu je proširenje parkirališta za zaposlenike za nekoliko desetaka mjesta, što bi, uvjereni smo, rasteretilo glavno parkiralište – najavio je ravnatelj. Na pitanje poziva li  Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana policiju da naplaćuje kazne zbog nepropisnog parkiranja, Vančina je istaknuo kako Bolnica ne poziva policiju na intervenciju, ali je uspostavila kontakt i suradnju s policijskom postajom Zabok koja prema vlastitom rasporedu obavlja nasumične kontrole.

Policija je ponekad prisiljena 'pisati kazne' za nepropisno parkiranje

U vezi svega do sad spomenutog, iako su svjesni poteškoća koje pacijenti imaju oko parkiranja i koje će vjerojatno imati dok se parkiralište ne rastereti izgradnjom novog, policija apelira na vozače da budu discipliniraniji. - Apeliramo na sve vozače koji prevoze pacijente u bolnicu i ostavljaju ih ispred ulaza da maknu svoje vozilo ispred navedenog te da koriste parkirališna mjesta ispred same bolnice i da se parkiraju unutar navedenih parkirališnih mjesta, a ako su ista zauzeta, da ne ostavljaju svoja vozila tj. nepropisno ih ne parkiraju na prilaznoj cesti jer time ometaju normalni tijek prometa kolima hitne medicinske pomoći i drugih privatnih i službenih vozila koja prevoze pacijente i ostavljaju ih pred ulazom u bolnicu. Također apeliramo na vozače svih vozila da koriste parkiralište izgrađeno u dva nivoa ispod OB Bračak kako bi smanjili intenzitet prometa ispred same bolnice i to na način da se pravilno parkiraju unutar parkirnog mjesta kako svojim vozilima ne bi ometali normalni tijek prometa po navedenom parkiralištu i kako svojom radnjom ne bi kršili prometna pravila - poručili su iz PU krapinsko - zagorske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook