Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jednu rupu zakrpamo, a već se stvore dvije nove'

I DALJE PROPADA Na državnoj cesti D – 24 između Zlatar Bistrice i Konjščine stanje je sve gore, stvaraju se nova oštećenja i ulegnuća asfalta


Srditi su ljudi, teško se voze. Već je bilo i potrganih auta, a nije ni čudo. Pa i pješke je već postal problem po toj cesti ići. A sve je gore, cesta dalje puca – ispričala nam je konobarica u lokalnom kafiću u Lipovcu, uz državnu cestu D-24, koja već dva tjedna doslovce propada.

O ovom problemu pisali smo u prošlom izdanju Zagorskog lista. U samo jednom danu na prometnici su se stvorila ulegnuća i rupe, a smatra se da je razlog dolazak južine, kada je asfalt nakon smrzavice popucao, a 'dokrajčili' su ga teškim teretom natovareni kamioni koji svakodnevno prevoze materijal za gradnju brze ceste. Najgore je na potezu Zlatar Bistrica – Konjščina, gdje su rupe i oštećenja svakih desetak metara. Cesta je jako prometna, a ograničenje brzine sada je na ovoj dionici 30 kilometara na sat. Malo, no brže se niti ne može, jer rupe i smrvljeni asfalt 'vrebaju' i uz bankine i na sredini ceste, a na dijelovima ceste, moglo bi se reći, više niti nema.

– Krpamo, već dva tjedna smo tu stalno, no jednu rupu zakrpamo, a dvije nove se već naprave – prokomentirali su nam radnici PZC Varaždin, koje smo zatekli pri saniranju najtežih oštećenja. Iz Hrvatskih cesta kažu da je za sada je jedino moguće lokalno saniranje kamenim materijalom i frezanim asfaltom te zimskim hladnim asfaltom gambitom, a kada vrijeme to omogući pristupit će kvalitetnijoj sanaciji. No problem je što će se do tada cesta previše oštetiti, a teški kamioni i dalje moraju prevoziti teret, jer alternativnog pravca nema.

Za komentar smo pitali i načelnika Zlatar Bistrice Žarka Miholića. – Tražio sam očitovanje nadležnih. Zima je uradila svoj dio u ovoj priči, no jako opterećeni kamioni doveli su cestu u stanje upitne sigurnosti. Ova cesta je žila kucavica, ovakvo je stanje neodrživo i struka mora iznaći rješenje odnosno zahvate koji će kvalitetnije sanirati cestu. Već je bilo oštećenja vozila, a opasnost je posebno velika prilikom noćne vožnje. Za koji mjesec krenut će i intenzivniji promet prema Svetištu Majke Božje Bistričke, doći će i proljetne kiše.  Situacija zahtijeva ozbiljniji pristup Hrvatskih cesta, formiranje stručnog povjerenstva koje će naložiti što učiniti, dok ne krene kompletna rekonstrukcija. Ovo se ne može rješavati s 3,4 lopate šodera, već traži hitnu i ubrzanu ekspertizu struke, da cesta bude dovedena u stanje prohodnosti i sigurnog prometovanja – napominje Miholić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook