Prethodni članak
Sljedeći članak

Istom voznom kartom po Zagorju i Zagrebu

Krenuti iz bilo kojeg dijela Krapinsko-zagorske županije prema metropoli, sjesti u najbliže prijevozno sredstvo, kupiti


Krenuti iz bilo kojeg dijela Krapinsko-zagorske županije prema metropoli, sjesti u najbliže prijevozno sredstvo, kupiti jednu kartu i s njom se voziti po cijelom Zagorju i Zagrebu, bez čekanja na prelazak s, primjerice, autobusa na vlak, san je svakog putnika.


Upravo takvo rješenje donosi izrađena studija integriranog prometnog sustava koja u obzir uzima prometnu specifičnost Krapinsko-zagorske županije jer mnogi stanovnici na posao, u školu ili jednostavno u šoping odlaze u Zagreb. Zbog toga studija kaže da se problemi prometa između Krapinsko-zagorske, Zagrebačke županije te Grada Zagreba, moraju nužno, u velikom dijelu, zajedno koncipirati i ostvarivati. Za otprilike mjesec dana trebala bi početi izrada dokumentacije za projekt koji bi se potpuno mogao realizirati za pet godina.

Osim što će takav prijevoz pojednostavniti i pojeftiniti prijevoz svakog dnevnog migranta, odnosno putnika svrha je integriranog prometnog sustava, među ostalim, ukidanje paralelnih linija. Osnova je ovakvog prijevoza željeznički prijevoz, a autobusni bi služio kao poveznica do željezničkoga kolodvora. Uz to, povećano korištenje takva javnog prijevoza smanjilo bi prometno opterećenje cestovne mreže, a s tim u vezi i potrošnju goriva te onečišćenje okoliša.

Znatne su i ukupne investicijske uštede, osobito u gradnji cestovne infrastrukture, ako se stanovništvo više koristi javnim gradskim prijevozom i to na koncentriranim tokovima putnika. Na tim smjerovima integracijom cestovnog i željezničkog prometa tokove preuzima željeznica.

Sustav integracije cestovnog i željezničkog prometa osobito dobro funkcionira ako se željezničke postaje opreme terminalima za autobusni prijevoz te za parkiranje vozila i bicikala stoji u studiji. U njoj analizirani su osnovni problemi vezani za mrežu linija i vozne redove. Najveći je problem neuskađenost autobusnih voznih redova s drugim prijevozima, naročito željeznicom te stalno smanjenje broja polazaka autobusa kao rezultat smanjenja broja putnika.

Integrirani prometni sustav u koji se uza Zagrebačku županiju i Grad Zagreb uključila i Krapinsko-zagorska županija donosi brojne prednosti putnicima. Najvažnija je sustavna prometna povezanost cijelog područja, a tu su i jedinstveni tarifni sustav, jedinstven sustav informiranja te prodajni sustav prijevoznih isprava. Županiji, gradovima i općinama te prijevoznicima i koordinatorima prometa donosi povećanje atraktivnosti javnog prijevoza, povećanje ekonomičnosti te dugoročnu i stabilnu prisutnost na prometnom tržištu.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook