Prethodni članak
Sljedeći članak

Interes Zagoraca za subvencije stambenih kredita velik, a na prošlom natječaju odobreno im je čak 47 zahtjeva

Subvencije se mogu koristiti za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Kada je u pitanju nadogradnja, subvenciju je moguće koristiti samo onda kada je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu

  • FOTO: Ilustracija

    FOTO: Ilustracija


Mjera Ministarstva graditeljstva i Vlade Republike Hrvatske o subvencioniranju stambenih kredita, izazvala je velik interes. Potvrdili su nam to i iz Ministarstva graditeljstva. Trenutno je, kažu, u tijeku postupak donošenja Izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.


Interes velik
-Naime, zbog velikog interesa građana, a na temelju podataka dobivenih analizom primjene zakona, izrađene su izmjene i dopune postojećeg Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se nastojalo poboljšati ovu mjeru stambenog zbrinjavanja. Javno savjetovanje provedeno je u razdoblju od 20. travnja do 19. svibnja putem portala eSavjetovanja. Izmjena Zakona bila je neophodna kako bismo mogli nastaviti subvencionirati stambene kredite i u narednim godinama te da se raspoloživa sredstva iz proračuna iskoriste tamo gdje postoje najveći problemi za mlade, a krajnji je cilj da kredite subvencioniramo svake jeseni do 2020. godine – istaknuli su iz resornog ministarstva.


Produljenje subvencije
Upravo ta spomenuta izmjena zakona donosi i neke novosti za krajnje korisnike. Prošlim Zakonom subvencije su, naime, trajale 4 godine, a novim je to produljeno na 5 godina. Iznos subvencija se novim Zakonom uređuje prema indeksu razvijenosti grada ili općine na kojoj se nekretnina nalazi. - Dok su subvencije prije iznosile 50% za sve nekretnine, ovim Zakonom se one kreću između 30 i 51% - najviše subvencije imat će građani koji nekretninu kupuju ili grade u nerazvijenijim područjima, a iznos subvencija se smanjuje proporcionalno većoj razvijenost grada ili općine. Osim toga, starim se Zakonom predviđalo jednogodišnje povećanje subvencije stambenog kredita za podnositelje zahtjeva ili članove njihove obitelji kojima je utvrđen invaliditet veći od 50% tjelesnog oštećenja, dok je ovim izmjenama Zakona predviđeno da se subvencioniranje u tom slučaju produlji na 2 godine – naglasili su iz Ministarstva graditeljstva. Također, za svako dijete rođeno ili posvojeno isključivo tijekom trajanja subvencija, subvencioniranje kredita produljuje se za dvije godine.

47 zahtjeva
Subvencije se mogu koristiti za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Kada je u pitanju nadogradnja, subvenciju je moguće koristiti samo onda kada je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. Kada izmjene Zakona budu izglasane, raspisat će se i natječaj za banke koje će sudjelovati. – Liste banaka objavit ćemo javno, a mi očekujemo odaziv više od deset banaka – rekli su nam u Ministarstvu. Dodali su kako je interes Zagoraca za ovu mjeru, ako je sudeći prema telefonskim pozivima i upitima velik. - Inače, u prošlom natječaju, krajem 2017. godine, iz Krapinsko-zagorske županije odobreno je 47 zahtjeva – istaknuli su.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook