Prethodni članak
Sljedeći članak

Idućeg vikenda počinju zlatarski 'Dani kajkavske riječi'

Biser manifestacije su priredbe dječjeg kulturnog stvaralaštva, ali je najpopularnije Pajdaško sprehajanje, koje će se održati 30. rujna od 19 sati


Tradicionalni zlatarski 48. Dani kajkavske riječi, ove će godine trajati od 23. rujna do 1. listopada. Manifestacija koja se kontinuirano održava od 1970. godine, započet će 23. rujna otvorenjem izložbe 'Slike na staklu iz fundusa Galerije izvorne umjetnosti' u Zlataru, a nastavit će se nizom kulturnih i etno te zabavnih i sportskih sadržaja. 

– Svake se godine trudimo što više obogatiti program manifestacije. No, najvažnije su dječje priredbe, okosnica manifestacije - Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke i izložba 'Čovjek čovjeku' – istaknula je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek, dodajući da ove priredbe okupljaju učenike iz svih kajkavskih govornih područja, odnosno sudionike iz naše, ali i Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko – križevačke, Karlovačke i Primorsko – goranske županije te Grada Zagreba. Specifičnost Festivala je opet što učenici sami uglazbljuju, uz pomoć mentora i angažman Tamburaškog orkestra HRT – a, pjesme koje su objavljene u zborniku Zbora malih pjesnika, a koje su opet napisala djeca, pa se na taj način zaista njeguje dječje kulturno stvaralaštvo. Izložba Čovjek čovjeku čak je i starija od samih Dana, a na natječaj pristiže u prosjeku oko 700 radova svake godine.


Najpopularnija pak vanjska priredba Dana kajkavskih riječi svakako je Pajdaško sprehajanje, koje će se na trgu održati u subotu 30. rujna od 19 sati. 'Pajdašije' će na prigodno uređenim kolima ili kao organizirane skupine građana prezentirati stare običaje i zanate, u povorci do trga sudjelovat će Gradska limena glazba Zlatar, Zlatarske i Belečke mažoretkinje te old timeri VW Buba kluba Hrvatsko zagorje, a priredbu će voditi Željko Slunjski. – Pozivamo sve zainteresirane, iz cijele županije, da se uključe. Svi sudionici dobivaju novčanu nagradu, a dodatno se nagrađuju 3 najbolja prikaza, dok pobjednik dobiva i Zlatni lampaš. Publiku na Sprehajanju zabavljat će Dečki z bregov, a kasnije se zabavni program pod šatorom nastavlja uz Učiteljice. Dan prije pod šatorom će nastupiti Željko Bebek, a ti su nastupi samo popratni, dodatni sadržaji, na zahtjev samih građana – napominje gradonačelnica.


Valja izdvojiti i nedjelju 24. rujna kada događanja sele u Belec, gdje se čitavog dana odvija program pod nazivom 'Tu v Belcu sme doma', zatim književne susrete, gostovanje 47. Varaždinskih baroknih večeri u crkvi sv. Marije Snježne, najljepšoj baroknoj crkvi sjeverozapadne Hrvatske, predstave za djecu, gostovanje Kerekesh teatra s predstavom 'Skupština' te izložbu tradicijskih jela i rukotvorina 'Po starinski' 29. rujna na zlatarskom trgu, predstavljanje OPG – a i Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata, gdje će se moći degustirati proizvodi GD Medenka, udruge vinara, žena i ŠRD Pastrva. Posljednjeg dana manifestacije zabavni program pod šatorom povodom svoje 140. obljetnice priprema DVD Zlatar.

Detaljan program manifestacije pogledajte OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook