Prethodni članak
Sljedeći članak

HSS šteti građanima Zlatara jer se drži dogovora s bivšim gradonačelnikom Đurekom

Na djelu je potpuna opstrukcija i destrukcija od strane HSS – a što ja neću tolerirati. Jer ja nisam gradonačelnik ni HDZ – a ni HSS – a, već svih građana Zlatara,bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, i poduzet ću sve da ovaj grad normalno funkcionira jer su mi birači na prvim neposrednim izborima dali to povjerenje i obavezu, ističe Kopjar


Koalicija između HDZ – a i HSS – a u Zlataru od prošlog tjedna postoji još samo na papiru. Nakon sve češćih trzavica na relaciju dviju stranaka, posebno između gradonačelnika dr. Miroslava Kopajra (HDZ) s jedne, i vodećih HSS – ovaca : njegova zamjenika Dubravka Čubeka i predsjednika Gradskog vijeća Josipa Pavlinića,  s druge strane, neslaganja su kulminirala na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.


Kap koja je prelila čašu gradonačelniku Kopjaru bila je kad nije prošla njegova odluka da se autobusnom prijevozniku Presečki ne odobri korištenje gradskog zemljišta u najužem središtu grada, čime je dovedena u pitanje najavljena izgradnja suvremenog autobusnog kolodvora u Zlataru. Naime, laburisti, HNS i SDP bili su protiv odluke, a jezičac na vagi bilo je upravo troje vijećnika HSS – a.

Kopjar : Licemjerna odluka

„ Ovo je isti primjer kako HSS s novim partnerima očito rade na štetu građana koji su im dali svoje povjerenje, i na štetu sviju nas. Ne mogu prihvatiti da koče razvoj grada zbog svojih sitnih privatnih interesa i dogovora iz prošlosti. Očito da se HSS – ovci drže dogovor a sa svojim bivšim gradonačelnikom i koalicijskim partnerom Marijanom Đurekom koji je bio protiv kolodvora i da ga maknuti. To je sramota da Zlatar nema ono što je imao prije 50 godina i što je bio simbol grada  - autobusni kolodvor. Neću dozvoliti da na s neki vraćaju pola stoljeća unatrag umjesto da napredujemo. Dosta  su držali ručnu u zraku „, slikovito objašnjava gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar. A radilo se o tome da je Grad namjeravao na prijedlog gradonačelnika dati na korištene na 10 godina javnu površinu u svom vlasništvu, veličine 604 metara četvornih, kao i dozvoliti Presečki grupi da postavi rampu za budući kolodvor.

„ Tu površinu sada koriste taksi prijevoznici od kojih samo jedan plaća koncesiju Gradu i mi za to nismo ništa naplaćivali. Sada se HSS i oporba tome protive, a  Antun Presečki DVD – u Zlatar nedavno je poklonio u trajno vlasništvo oko 1500 četvornih metara zemlje u središtu grada. To je stvarno licemjerno od vijećnika da se ucjenjuje čovjek koji hoće ulagati u naš grad,napraviti suvremen autobusni kolodvor, zaposliti ljude. Znate, ja moram biti i gradonačelnik i čovjek jer da sad naplaćujem nekome tko ulaže, dok drugi ne daju ni kune u proračun i nitko ih ne dira ?  „pita se gradonačelnik.

Sukob i oko gradskih novina 

Još je jedna odluka podijelila vijećnike još vladajuće koalicije u Gradu, a to su gradske novine koje su opet mimo volje HDZ – a prestale izlaziti potkraj prošle godine. Sada je vijeće na prijedlog njegova predsjednika Pavlinića, uz ponovno protivljenje HDZ – a, donijelo odluku da će Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića i izdavati i uređivati novine koje će se samo baviti događajima iz djelokruga Gradske uprave.

„ Ne želim imati novine koje će se baviti jedino problemima i događanjima u Parku hrvatske mladeži 2, to jest na adresi gradske uprave. Jedan bilten, kojega uređuje bivši gradonačelnik, već imamo i još jedan nam ne treba. Odluka Vijeća, to jest HSS - a koji to radi u dogovoru s oporbom, je itekako štetna za Zlatar koji bi trebao biti predvodnik ovog dijela naše županije i zato smo izdavali „Zlatarski kraj“. Na djelu je potpuna opstrukcija i destrukcija od strane HSS – a što ja neću tolerirati. Jer ja nisam gradonačelnik ni HDZ – a ni HSS – a, nego svih građana grada Zlatara, bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, i poduzet ću sve da ovaj grad normalno funkcionira jer su mi birači na prvim neposrednim izborima dali to povjerenje i obavezu „, poručuje Kopjar i dodaje kako se Gradsko vijeće grubo miješa u njegove ovlasti.

„Zna se o čemu odlučuje gradonačelnik, a o čemu mora Gradsko vijeće. Također su poznate moje ovlasti i ovlasti mojeg zamjenika koji je treba raditi s amo što mu aj odredim i za to ponovno meni odgovara. A zamjenjuje me samo u slučaju duže spriječenosti „, rezolutan je Kopjar.

Linićeva odbijenica
 
Osim što su HSS – ovci očito preuzeli i grobarske poslove u koaliciji i pokopali je, nad Gradom su se polako počeli nadvijati i svi financijski oblaci jer se bliži kraj roka za odgodu plaćanje skupog kredita Hypo banci. Loše vijesti u Zlatar stigle su i iz Zagreba jer se ministar financija Slavko Linić negativno očitovao o gradskom zahtjevu za financijskom injekcijom iz državnog proračuna.

„ Nisam to ja izmislio, nego je to procijenio stručnjak baš iz Ministarstva financija da se Grad neće opraviti bez 10 milijuna državne pomoći, a dosad smo dobili s amo 5,5  milijuna. Znam da je kriza, ali nismo se mi doveli u ovu situaciju već bivša vlast s Đurekom na čelu i zadužili nas do grla. Samo će mjesečna rata kredita od sljedeće godine iznositi 15 tisuća eura, što znači da opet nećemo imati za plaće tetama u vrtiću, za djelatnice knjižnice, gradskoj upravi. Iako smo uveli i nepopularne mjere poput spomeničke rente i povećane komunalne naknade, ne možemo se sami izvući. Vlada nam mora pomoći i vjerujem da će premijer Zoran Milanović imati razumijevanja za nas  jer on dobro zna za naše probleme i znamo da voli doći u naš kraj, i ne sumnjam da će nam pomoći jer u ovo vrijeme ostaviti ljude bez plaće nekoliko mjeseci bilo bi ravno katastrofi. I sam je premijer rekao da neće dopustiti da bilo koji grad ili općina bankrotiraju„, napominje Kopjar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook