Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvoje Petrač oslobođen optužbi

Hrvoje Petrač jučer je na Općinskom sudu u Zaboku nepravomoćno oslobođen optužbe za poticanje na davanje lažnog iskaza.


Hrvoje Petrač jučer je na Općinskom sudu u Zaboku nepravomoćno oslobođen optužbe za poticanje na davanje lažnog iskaza. Za davanje lažnog iskaza nepravomoćno su oslobođeni njegov bratić Mario Petrač (33) te Stjepan Juričko (51) i Martin Lovrek (31).


Optužnica ih je teretila da su to učinili 5. ožujka 2002. u sudskom postupku H. Petrača protiv daljnjeg rođaka Branka Petrača (65). Sutkinja Nives Škudar svoju je odluku obrazložila činjenicom da Petrač u to vijeme nije bio u Hrvatskoj te iz Turske nije mogao komunicirati ni s obitelji, a ostali su okrivljenici u ovom, kao i u postupku u kojem su se teretili, u svojim svjedočenjma bili logični i uvjerljivi.

Prema iskazima sve četvorice, kad je potkraj 90-ih Petrač počeo otkupljivati zemljište na Hršak Bregu u Krapinskim Toplicama, s namjerom podizanja vinograda pod kojima je sada 12 hektara, sa svakim se prodavateljem dogovorio na isti način: novac mu je dao na ruke, a zemljište se nakon toga, zbog najčešće neraščišćenog gruntovnog vlasništva, najprije prenosilo na prodavatelja, a onda na Petrača. Ugovor je bio usmeni po zagorskom običaju uz rukovanje i gemišt.

Tako je ugovor sklopljen i s B. Petračem, kao i kad mu je za 153 četvorna hvata vinograda dao 30.000 maraka. No kad je B. Petrač zemlju prenio na sebe, podigao je tužbu za povrat posjeda, pa je svjedočio da novac od Petrača nije primio.

H. Petrač je pak u sudskom sporu zatražio utvrđivanje vlasništva, što je i nepravomoćno dobio, no B. Petrač otišao je tadašnjem ravnatelju USKOK-a tvrdeći da su iskazi svjedoka bili lažni. Kako se H. Petrač nije pojavio na ročištu 12. rujna lani, određen mu je pritvor. U međuvremenu je B. Petrač dobio povrat svog zemljišta, što je i ovršno oduzeto, a Petrač se žalio.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook