Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvati u Sloveniji obespravljeni

Načelnik općine Hum na Sutli, Božidar Brezinščak Bagola, u ime 250 Humčana i ostalih žitelja pograničnih općina, obratio


Načelnik općine Hum na Sutli, Božidar Brezinščak Bagola, u ime 250 Humčana i ostalih žitelja pograničnih općina, obratio se zastupnicima u Saboru, Zvonimiru Sabatiju, Ivanu Jarnjaku, Josipu Sudecu, Ivanu Čehoku, Dragutinu Lesaru i varaždinskom županu Radimiru Čačiću sljedećim dopisom: «Hrvatskim radnicima - dnevnim migrantima - zaposlenim u slovenskim pograničnim općinama bile su 1995. godine oduzete sve olakšice kod plaćanja poreza iz plaća, oduzeto im je pravo na dječji doplatak, pravo na dizanje kratkoročnih i dugoročnih kredita, te niz drugih prava iz radnog odnosa.

Zapostavljeni radnici se obično ljute na poslodavce, ali poslodavci (direktor Steklarne Nove g. Mihael Kolar) nas uvjeravaju da su olakšice stvar države i radnog zakonodavstva, da oni moraju poštivati zakone. Ako se države dogovore, vrlo rado će priznati sve zakonski propisane olakšice. Zato vas molim da na dnevni red saborskih zasjedanja uvrstite Sporazum o zapošljavanju i jednakim pravima radnika u pograničnim općinama sukladno Međudržavnom sporazumu o zapošljavanju dnevnih migranata.

Početkom prošle godine u općini hum na Sutli organizirali smo javni prosvjed zbog nepotpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanaja, za što je preko 300 naših umirovljenika koji primaju slovensku mirovinu moralo od 1. siječanja 2005. na tu mirovinu plaćati visoki porez. S prosvjednim pismima obratili smo se najvišim dužnosnicima u Hrvatskoj, i taj je ugovor, zahvaljujući ponajprije Vašoj podršci u Saboru, bio potpisan u lipnju, a ratificiran u parlamentima u srpnju i studenom prošle godine». -Umirovljenici su došli na svoje, ali ne i zaposleni radnici. Zato apeliram na sve naše zastupnike da zajednički i argumentirano iznesete u Saboru potrebu za što hitnijim usvajanjem i potpisivanjem Sporazuma o zapošljavanju i jednakim pravima radnika u pograničnim općinama Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kako bi život u pograničnim općinama bio podnošljiviji, te ne bi dolazilo do nepotrebnih napetosti u inače dobrosusjedskim odnosima jedinica lokalne samouprave- dodao je.

Nadamo se da će zastupnici u Saboru koje je Bagola zamolio za pomoć, pošteno odraditi svoj posao i zauzeti se za prava hrvatskih radnika - dnevnih migranata, budući da ih je stotinjak već dobilo otkaze u slovenskim poduzećima, pa obespravljeni, bez sredstava za život i bespomoćni padaju u očaj, pogotovo oni koji su svojim radom uzdržavali obitelj.

Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook