Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ i partneri predali liste. Plenković: Želimo snažniju borbu protiv korupcije!


Zadnji dan predaja kandidacijskih lista u Državnom izbornom povjerenstvu nastala je gužva jer je većina stranaka baš danas odlučila predati svoje liste. Među njima su i HDZ, HSLS, HDS, HSU i HNS. HDZ nema na svakoj listi barem minimalnu propisanu kvotu od 40 posto žena (6 kandidatkinja), pa će za svaku takvu izbornu listu dobiti 6.636 eura kazne, odnosno 66.360 eura kazne za 10 izbornih jedinica, pišu 24 sata.

U prvoj izbornoj jedinci, ponajveće iznenađenje je glasnogovornik Vlade Marko Milić na šestom mjestu,te ravnateljica Infektivne Alemka Markotić koja je na listi kao nezavisna. General Josip Lucić se također priključio HDZ-u i svojevrsno je iznenađenje. U drugu izbornu jedinicu na ulazno mjesto iza Jandrokovića ide aktualni glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, koalicijski partner Dario Hrebak(HSLS) je treći, a tu je i ministar Gordan Grlić Radman. Treću izbornu jedinicu nosi župan Anđelko Stričak. Na petom mjestu je ministar gospodarstva Damir Habijan, a odmah iza njega je Žarko Tušek, HDZ-ovac koji je morao napustiti mjesto šefa lokalnog HDZ-a nakon afere "Kaj bi ti štel biti" koju su otkrila 24sata. HNS-ov Predrag Štromar je na 4. mjestu, što je dosta visoko i zahvala za dosadašnju koaliciju. Petu izbornu jedinicu nosi ministar Marin Piletić, a u njoj će na listi iznenađenje biti i Tomislav Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre. Na njoj nema bivšeg ministra Marija Banožića, ali ni vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod optužnicom Uskoka.

U šestoj izbornoj jedinici su se smjestili ministri Beroš i nestranački Marko Primorac na visokim mjestima, a tek je tu na trećem mjestu i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman. Novost je i povratak Davora Ive Stiera kao predstavnika desnije opcije. Na listi je i bivši ministar Marko Pavić koji nema stranačku bazu, ali je tu voljom Plenkovića.

Sedma jedinica je županska jer su ispod Tome Medveda troje župana, sisački, karlovačka županica i lički župan. Marijana Petir će ponovno u Sabor jer je dobila ulazno mjesto. Ministrica Brnjac je na niskom sedmom mjestu,kao i gorljiva braniteljica Plenkovića u Saboru - Majda Burić, piđu 24 sata.

Osmu izbornu jedinicu koju nosi Oleg Butković, a odmah na drugom mjestu je bivši ministar Anton Kliman. U devetoj izbornoj se na kraju smjestio gradonačelnik Šibenika Željko Burić, iza ministra i HDZ-ovaca na sedmom mjestu smjestio Hrvoje Zekanović, koji je poznat po nevjerojatnim izjavama. Zadnja takva je da su Mislav Kolakušić i Laura Kovesi u ljubavnoj vezi.

- Idemo u obnavljanje povjerenja hrvatskog naroda, vjerujemo da je naš program najbolji od onog što se nudi na političkom tržištu jer smo realni - rekao je danas premijer.

- Naš je temeljni cilj bolji i kvalitetniji život naših građana. Da do 2028. prosječna plaća bude 1.600 eura - dodao je.

- Želimo bolje upravljanje, snažniju borbu protiv korupcije… Uvjeren sam da će nam to pomoći za kvalitetniji život i snažnije gospodarstvo - zaključio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook