Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradonačelnik Krapine Josip Horvat: "Želim biti predsjednik HDZ-a"

"Pozivam članstvo da ne dopusti pojedincima da rastaču stranku, jer je na neki način i članstvo odgovorno kakvo ćemo vodstvo imati na općinskim, gradskim i županijskoj razini. Stranka se nalazi u teškoj situaciji te su potrebni hrabri, odvažni i oni iza kojih stoji rad i rezultati."


Utrka za čelno mjesto u zagorskom HDZ–u konačno je postala zanimljiva. Nakon Vladimira Pleška, svoju je kandidaturu ekskluzivno u Zagorskom listu objavio krapinski gradonačelnik Josip Horvat. Kandidatura pomalo karizmatičnog prvog čovjeka zagorske prijestolnice, upućenije u politička zbivanja nije iznenadila, dok su je njegovi stranački oponenti i potencijalni protukandidati dočekali sa zebnjom. Zašto?

Josip Horvat pola je života aktivan u politici, jedini je gradonačelnik iz redova HDZ – a koji je zadržao vlast u većem gradu na hrvatskom sjeveru, i osebujnog je političkog habitusa : miran, staložen i povučen kao da je iz „klana“ braće Granić, s druge strane dosta temperamentan kad polemizira, a izgledom podsjeća na bivšeg britanskog premijera Johna Majora. Ne da se smesti ni u kojoj prilici, u što smo se uvjerili i tijekom našeg razgovora koji smo vodili prošli vikend na jednom od prelijepih krapinskih brežuljaka.

Gospodine Horvat, što vas je ponukalo da istaknete kandidaturu za predsjednika ŽO HDZ – a ?
Horvat: S obzirom na trenutak u kojem se HDZ nalazi, potrebna je određena transformacija u stvarnu demokršćansku stranku, temeljenu na osnovnim vrijednostima koje je stranka imala na samom početku. Tada su nam osnovne niti vodilje bile Hrvatska i HDZ, što se nažalost kroz vrijeme dosta izgubilo, pogotovo kod nekih pojedinaca koji su smatrali i smatraju da je stranka zbog njih. Zbog tih i drugih razloga odlučio sam istaknuti kandidaturu za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, jer su iza mene rad i rezultati, a i obnašao sam puno dužnosti na svim razinama. Tako sam 14 godina bio predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Donja Šemnica, član sam općinskog odbora HDZ-a  bivše Općine Krapina i svih saziva Gradskog odbora od 1993. godine do danas. Od 2000. godine sam predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Krapina, od iste godine do danas član Županijskog odbora, bio sam tajnik Županijskog odbora, u 2 saziva izabrani član Središnjeg odbora stranke, od 2002. god. sam pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, od čega 7 godina profesionalno. Od 1990. do 2005. bio sam najprije predsjednik Mjesne zajednice, a potom predsjednik Mjesnog odbora Donja Šemnica. Tri puta sam bio na listi za Sabor u III. izbornoj jedinici. Od 1993.  12. sam godina bio vijećnik u Gradskom vijeću Krapine, a od 2005. godine sam gradonačelnik Grada Krapine. Smatram da imam dovoljno iskustva i znanja da mogu uspješno  voditi Županijski odbor HDZ-a, da konačno nakon 12 godina u opoziciji, HDZ napravi taj dodatni napor i korak da preuzme vođenje Županije.

Kakve su promjene potrebne u zagorskom HDZ – u koji je već dva stoljeća najjača stranka u Županiji, ali već 11. godinu nije na vlasti?
Horvat: Svakako je potrebno promijeniti pristup i način rada sa članstvom i u općinskim i u gradskim organizacijama, dati veću važnost sredinama gdje HDZ tradicionalno dobro prolazi i pokrenuti one sredine u kojima stranka ne radi najbolje.Također je potrebno pronaći i isprofilirati ozbiljnog i stabilnog koalicijskog partnera.

Izaberu li vas za predsjednika zagorskog HDZ–a, hoćete li se kanidirati za župana ili opet za gradonačelnika Krapine?
Horvat: Jednu takvu veliku organizaciju, tj.sustav kakav je HDZ, treba voditi timski, mora postojati ekipa koja će biti prepoznatljiva, koja će stvarati nove stranačke ljude, a onda će iz tima proizaći najkvalitetnije osobe za određene funkcije, tj.osobe koje mogu najviše dati na određenoj dužnosti.

U javnosti je percepcija vas kao samozatajnog političara; jeste li od onih koji manje pričaju, a više rade, ili?
Horvat: Oduvijek imam pristup i smatram da priče i velika obećanja ne donose ništa dobro, u konačnici niti stranci niti sredini, a pogotovo ne ljudima kojima je dosta pustih obećanja. Uvijek sam pristupao realno i istinito, a to sam za zadnje lokalne izbore prezentirao izbornim sloganom „upornost i postojanost“. Često puta sam imao sugestije i primjedbe da dovoljno ne ističem svoj rad i rezultate, ali smatram da svaki realan čovjek uviđa i vrednuje nečiji rad, jer obično se iza velikih i pustih riječi kriju oni koji nemaju rezultata i nikakav rad ne stoji iza njih.

Tko vam je politički uzor?
Horvat: Posebnih političkih uzora nemam, nastojim učiti od svakog čovjeka iza kojeg stoje rezultati i skromnost.

Koga od potencijalnih kandidata podržavate za predsjednika/predsjednicu HDZ – a?
Horvat : Predsjednik /predsjednica HDZ-a treba biti osoba koja će prije svega objediniti i demokratizirati stranku, koja će gajiti temeljne vrijednosti demokršćanstva i kojoj će iznad svega biti Hrvatska, a onda će i način rada biti na dobrobit svih građana Hrvatske.

Po vašem mišljenu, kreću li se stvari sa vašom strankom u pozitivnom ili negativnom smjeru?
Horvat: Ono što je pozitivno  su neki koraci koji vode prema većoj demokratizaciji stranke, ali i poštivanje Statuta stranke. Nažalost, ima puno više negativnosti koje su se događale u prošlom vremenu, a sada imamo posljedice. Također neki pojedinci, pogotovo sada u vremenu unutarstranačkih izbora, zbog svojih velikih i nerealnih ambicija rastaču stranku i stvaraju loše odnose.

Može li se HDZ – u dogoditi da „padne“  ispod 10 posto potpore birača?
Horvat: Ako nadvladaju interesi pojedinaca ili male grupice osoba kojima nije stranka na srcu, već na stranku gledaju kao na sredstvo za postizanje osobnih ciljeva i ambicija, može se dogoditi da na sljedećim lokalnim izborima HDZ padne na razinu 10-15%. Tada možemo dulje vrijeme zaboraviti stranku, jer će se mnogi pošteni i iskreni članovi pasivizirati. Tu prije svega mislim na županijsku razinu. Zato apeliram i pozivam članstvo da ne dopusti pojedincima da rastaču stranku, jer je na neki način i članstvo odgovorno kakvo ćemo vodstvo imati na općinskim, gradskim i županijskoj razini. Stranka se nalazi u teškoj situaciji te su potrebni hrabri, odvažni i oni iza kojih stoji rad i rezultati.

Što mislite o mogućoj rehabilitaciji nekih starih članova HDZ – a, poput Ivića Pašalića i njihova vraćanja u stranku?
Horvat: Svaki član je dobrodošao i treba nam jedinstvo stranke, ali smatram da se oni koji su u proteklom vremenu stranci donijeli negativnosti ne bi trebali vraćati, a ako žele pomoći neka daju svoj glas na izborima.

Tko je za vas veći državnik, Josip Broz ili Franjo Tuđman? I zašto?
Horvat: Pitanje je možda suvišno. Naravno, Franjo Tuđman, ako zbog ničeg drugog, onda zbog toga što je najzaslužniji što Hrvati imaju svoju državu, što je ujedinio hrvatski narod onda kada je bilo najpotrebnije. Takovo jedinstvo je sada potrebno HDZ-u.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook