Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradimo zajedno našu Hrvatsku

Veliko priznanje za Srednju školu Bedekovčina bilo je domaćinstvo XIII. državnog natjecanja učenika u znanjima i vještin


Veliko priznanje za Srednju školu Bedekovčina bilo je domaćinstvo XIII. državnog natjecanja učenika u znanjima i vještinama građenja graditeljskih i geodetskih škola RH. Ponosni ravnatelj škole Stjepan Horvatić, pozdravio je sve goste i uzvanike, a posebno učenike, njihove mentore i ravnatelje iz čak 29 škola iz cijele Hrvatske na svečanom otvaranju natjecanja u Sportskoj dvorani. Podsjetimo, SŠ Bedekovčina bila je domaćin i III. natjecanja prije točno 10 godina.

Čast organizacije ovog natjecanja Srednjoj školi Bedekovčina omogućili su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za strukovno obrazovanje, pod čijim se pokroviteljstvom ono i održalo. Prije same svečanosti otvaranja natjecanja, učenici i njihovi mentori, otvorili su dvije izložbe. Ona postavljena u sportskoj dvorani, javnosti je predstavila sve škole sudionice ovog natjecanja, dok je druga, postavljena u školskoj učionici, predstavila radove arhitektice Vesne Balen, Roberta Kuhara, profesora likovne kulture te akademskih slikara Borne Demela i Alena Matijaševića.

Svečano otvaranje pozdravili su i Rajko Vidiček, načelnik općine Bedekovčina te Sonja Borovčak, zagorska županica, kao i drugi ugledni gosti, među kojima i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Dragutin Ranogajec i Gordana Drljević iz Agencije za strukovno obrazovanje.

– Ovdje je jednako važno učiti, natjecati se i družiti i svih 29 škola ponosno je što može ovdje pokazati svoja znanja - rekla je Gordana Drljević, viša savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje, dok je Dragutin Ranogajec posebno naglasio kako Obrtnička komora naše županije posebno prati tijek obrazovanja upravo zanimanja koja su se natjecala u Bedekovčini.

– Nadam se kako će upravo đaci iz ovih škola biti najspremniji kad dođu na tržište rada, posebice nakon ulaska u Europsku uniju - dodao je.

– Graditelji na posel - rekao je nakon ceremonije otvaranja ravnatelj Stjepan Horvatić, poželjevši uspjeh svima.

Učenici su se podijelili u grupe i započeli izradu zadataka koje su za natjecanje pripremili za to zaduženi profesori-mentori. Učenici su se potom u dva dana natjecali kao građevinski tehničar visokogradnje i niskogradnje, geodetski tehničar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, tesari, keramičari-oblagači, zidari, monteri suhe gradnje, soboslikari-ličioci i pismoslikari.

Odlični rezultati svih natjecatelja

Radilo se sve u 16 , što na papiru, što u pravoj građevinarskoj praksi. Sve se odvijalo brzo pod budnim okom stručnih povjerenstava i komisija. Prije proglašenja najboljih učenika, Marko Kozina iz Krapine, učenik SŠ Bedekovčina, posebno je atraktivno prezentirao 3D projekciju nastanka obiteljske kuće.

A na svečanosti zatvaranja, pročitana su imena učenika koji su pokazali najviše znanja i vještina. Spomenuti ćemo one najbolje. 1. mjesto u zanimanju zidar, pripalo je Danijelu Lukačeviću i Anti Puškariću, učenicima SŠ Isidor Kršnjavi iz Našica. Najbolji u zanimanju tesar bili su Ivan Gansberger i Vedran Hulak iz Obrtničke škole Antun Horvat iz Đakovu, dok su bedekovčanci Pero Mendek i Danijel Gazdek završili kao treći. Prvo mjesto u zanimanju monter suhe gradnje osvojili su učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb, Filip Bogović i Matija Majurec. Učenici SŠ Bedekovčina Kristijan Razum i Martin Herak pokazali su najbolji rezultat u zanimanju keramičar-oblagač, a u natjecanju u zanimanju rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima najboljim se pokazao također učenik SŠ Bedekovčina, Nikola Čajko. Prva u zanimanju pismoslikar na ovom je natjecanju postala Danijela Lisičar iz Graditeljske škole Čakovec, dok je drugi Matija Duž iz SŠ Bedekovčina. Prema rezultatima natjecanja, najbolji kadar u zanimanju ima Graditeljska škola Čakovec, čiji je učenik Robert Žnidarić osvojio 1. mjesto. Geodetskim tehničarom najboljim se pokazao Marijo Blažević, učenik Geodetske tehničke škole Zagreb, a 1. mjesto kao tehničar niskogradnje iz predmeta Građevna mehanika i građevne konstrukcije osvojio je Petra Miljanović iz Građevinske tehničke škole Rijeka. I na kraju, spomenimo još i Dejana Stjepanovića iz Tehničke škole Ruđer Bošković iz Vinkovaca, koji je bio najbolji u zanimanju građevinski tehničar visokogradnje iz predmeta Građevna mehanika i građevne konstrukcije, te učenika Marija Vujicu iz SŠ Bedekovčina kao drugog.

Potvrde, priznanja i prigodne poklone najboljima na kraju XIII. državnog natjecanja građevinara i geodeta, predao je ravnatelj SŠ Bedekovčina Stjepan Horvatić, pozvavši sve nakon toga na zasluženu svečanu večeru uz Tomislava Golubana i njegov band.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook