Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] ZAVIRITE U SOKOLANU: Još malo, i ‘stoljetna ljepotica’ otvorit će svoja vrata

Dograđena je i sasvim nova zgrada sa stražnje strane


Brojni projekti su se provodili i provode se u Zlataru proteklih godina, no jedan je Zlatarščanima posebno prirastao srcu, i njegov će ih dovršetak jako razveseliti. A razloga za veselje imat će uskoro, jer obnovljena i restaurirana Sokolana ubrzo otvara svoja vrata.

‘Stoljetna ljepotica’ otvorena je davne 1910. godine i njezina je dvorana godinama služila kao mjesto raznih kulturno – zabavnih događanja, no vrijeme je učinilo svoje i bila je potrebna temeljita obnova, koju su financirali Ministarstvo kulture i Grad Zlatar prema svojim mogućnostima, a pomogla je i Krapinsko-zagorska županija. Upravo stoga jer radovi nisu bili financirani EU sredstvima, otegli su se, no sada su u svojoj finalnoj fazi, odnosno slijedi postavljanje podova i rješavaju se još neki detalji s konzervatorima.

Dodatni zahtjevi konzervatora
– Mislili smo da će biti gotovo do kraja ožujka, no stigli su dodatni zahtjevi konzervatora, a kako je ovo vrijedna građevina, spomenik kulture s vrijednim freskama i detaljima, to se mora odraditi prema pravilima konzervatora – kaže gradonačenica Jasenka Auguštan – Pentek. Dodaje da traje javna nabava za stolice u dvorani, a prvo događanje za koje se nada da će se održati u obnovljenoj Sokolani je proslava 70. rođendana Dječjeg vrtića i jaslica Zlatarsko zlato, najstarijeg u Krapinsko – zagorskoj županiji. Sokolana je sada spoj modernog, suvremenog i klasičnog. Naime, brojni detalji u Sokolskom domu ostat kakvi su bili bi pri samoj njezinoj izgradnji. Primjerice, ograda na balkonu je restaurirana, a konzervatori su istraživanjem došli do podatka da je bila zelene boje i zahtijevali su da takva ostane.

– U nekim spremištima i garderobama pločice su ostale stare, prema zahtjevima konzervatora. Obnovljene su i vrijedne freske. Prema prijašnjoj projektnoj dokumentaciji, na koju je kOnzervatorski odjel dao suglasnot, na fasadi zgrade bila je rasvjeta, no sada se odlukom konzervatora morala maknuti. Čekali smo mjesec i nešto dana i odluku o boji vanjske fasade, a ima i novih zahtjeva oko elemenata na samoj fasadi. U unutrašnjosti se još treba montirati sigurnosna ograda na dio koji je pomičan, a namijenjen orkestru ispred same bine.

A ono što građanima donedavno nije bilo vidljivo s glavne ulice, jer je bio zatvoren prilaz, jer i sasvim nova zgrada koja je dograđena sa stražnje strane. To je bilo nužno, jer je Sokolana bila bez ikakvog dodatnog prostora, spremišta za kulise, garderobe za izvođače, koji su se morali presvlačiti u automobilima ili smo morali iznajmiti Vatrogasni dom preko puta da imaju gdje ostaviti stvari. Taj prostor je bio nužan, a njime smo dobili i jednu manju dvoranu za sastanke odnsno multifunkcionlani prostor, nove sanitarne čvorove, predvorje. Dakle, taj dio je na tri etaže, a pružit će znatno bolje uvjete za sva događanja – kaže gradonačelnica. A njih neće nedostajati. Planiraju se besplatni sadržaji za građane tijekom nekih manifestacija.


Kapacitet
– Želja i cilj nam je imati ovdje i kino projekcije, kazališne predstave, koncerte… Dvorana će sigurno biti dobro dobro iskorištena. Dvorana će biti kapaciteta za 200 – injak stolica, a ovisno o događanju, platforma koja se diže za orkestar može se i spustiti u ravninu postojećeg poda i tu se može postaviti još 40 – ak stolica – dodaje gradonačelnica. Sokolana je jako nedostajala Zlatarščanima, kao i žiteljima okolnih JLS.

- Žao nam je što je obnova trajala tako dugo, i što je bilo prozivanja, da imam čarobni štapić, sigurno bih kao gradonačelnica investiciju prije završila. Mnogi pitaju zašto se išlo u druge investicije, a ova još nije završena. No treba pojasniti da, kada dobijemo sredstva za, primjerice, vrtić, ne možemo ta sredstva ulagati ovdje, jer su strogo namjenska. A da smo više gradskog novca ulagali ovdje, ne bismo mogli ništa drugo raditi, niti uređivati ceste, niti druge objekte – pojašnjava Jasenka Auguštan – Pentek. – Dočekali smo i to, bili smo zakinuti bez nje i veseli me što će se uskoro otvoriti. A posebno me veseli što će se naši Dani kajkavske riječi ove godine konačno vratiti u Sokolanu – sa smješkom ističe gradonačelnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook