Prethodni članak
Sljedeći članak

Duga povijest cuga z Golubovca

Željeznička pruga u Novom Golubovcu datira iz 1890. godine. Njome su u nekad dobra gospodarska vremena prošle tone i tone ugljena i kamena. Danas se većinom tom 'štrekom' u Varaždin voze srednjoškolci i studenti.


Golubovčani s obzirom da graniče s Varaždinskom županijom u školu, posao, pa i u noćni izlazak odlaze u susjednu županiju, jer im je nekako na ruku, svega par kilometara za razliku od gradova Zabok, Zlatar i Krapina koji im ne samo da su daleko, već i nisu prometno povezani. Primjerice radi, za Zlatar dnevno idu samo dvije autobusne linije, pa se sad vi snađite. Zato često, onako u šali, vele, da je Krapinsko-zagorska županija na njih i zaboravila.
 
Novi Golubovec poznati je rudarski kraj o kojem svjedoči bogata povijest. Rudnika više nema, ali je ostala željeznička pruga koja je izgrađena davne 1890. godine. Prijevoz ugljena iz Golubovca prije izgradnje željezničke pruge obavljao se prema Ivancu, Zlataru i Varaždinu sporo i teško zaprežnim kolima.

Od Novog Golubovca do Varaždina 35 km

Prvo je izgrađena prva dionica od Varaždina do Lepoglave, a onda od Lepoglave do Novog Golubovca.  Svega skupa to su 34 kilometra. Dok su radili rudnici i kamenolomi punom parom, promet tom željezničkom prugom  bio je puno frekventniji,  odakle su teretni vagoni otpremali teret na sve strane svijeta. I kamenolomi unatrag dvije godine ne rade intenzitetom kao prije krize. Nekad se mjesečno otpremalo 300 do 400 vagona, danas ih je, nažalost,  cijele godine otprilike toliko.

Prijevoz željeznicom danas većinom koriste srednjoškolci, studenti i zaposleni u Ivancu, Lepoglavi i Varaždinu. Zgrada željezničkog kolodvora u Novom Golubovcu pokazuje da ju je načeo zub vremena i da treba sanaciju. Zaposlenici se ne žale. Uvjeti rada su, kažu, dobri. Imaju plin, struju, tv, renovirani su stropovi u stanici. Bilo bi dobra kad bi se napravila i nova fasada.

Prilikom našeg posjeta golubovečkoj željezničkoj stanici na svom radnom mjestu zatekli smo prometnika, Darka Bistrovića. Iako bi netko pomislio kako ova pruga nije rentabilna, podaci govore drugačije.

-Putnika ima, većinom su vam to srednjoškolci i studenti kojih svake godine imamo sve više. Djeca su to s područja Veternice, Kuzminca, Petrove Gore, Starog i Novog Golubovca, Očure koji odlaze na Fakultet informatike i ekonomije u Varaždin. Dečki dolaze motorom do stanice, pa im mi čuvamo kacige u stanici da ih netko ne ukrade. I takve usluge nudimo –kaže prometnik Darko Bistrović. Osam je voznih linija kroz dan i to u 4.30, 5.50, 6.35, 8.18, 11.50, 14.14, 16.53 i 20.22 sata.

- Linije su to koje voze relacijom Lepoglava-Ivanec-Cerje- Varaždin. Kad prolazi pokraj kamenoloma vlak vozi 20km/h radi sigurnosti, jer kroz prugu prolaze veliki šleperi koji često prilikom uključivanja u promet s obzirom na veličinu i ostaju na pruzi. Zato treba biti oprezan – dodaje naš domaćin. 

Ukinuta linija u 22 sata iz Varaždina

Da je prijevoz željeznicom jeftiniji je od vožnje automobilom posebice nakon stalnih divljanja cijena goriva, ne treba posebno spominjati.  Đaci i studenti kupuju mjesečne karte, od čega Županija financira 20, a Općina 50 posto sredstava za kartu, tako da putnici plaćaju samo 30 posto cijene mjesečne karte koja za učenike iznosi 326 kuna. Vlak koji polazi za Novi Golubovec iz Varaždina u 13.12 i 14.15 dupkom je pun, no putnici su nam se požalili na ukidanje vlaka iz Varaždina za Golubovec koji je vozio u 22 sata.

-HŽ je ukinuo tu liniju, a puno nam je značila, posebno ljudima koji su radili popodnevnu smjenu i  studentima koji imaju predavanja do 21 sat. Jednostavno je ukinuta, a bila je rentabilna. Radnici koji rade u dvije smjene, u jutarnoj šifti idu vlakom, a u popodnevnoj automobilima, jer nemaju linije za doma, već bi morali čekati ujutro do 4 sata- požalili su se putnici.

-Deset minuta prije nego što vlak dođe na stanicu u Golubovec ili pak polazi za Varaždin skretničar odlazi na raskršće državne ceste D35 koja spaja Sveti Križ Začretje te Lepoglavu-Ivanec i Varaždin i ručno zaustavlja promet znakom stop.  To je izrazito frekventna cesta i vozači ne poštuju previše znakove. Na ovaj način sprečavaju se eventualne prometne nezgode –pojasnio nam je Bistrović kako oni brinu za sigurnost svojih putnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook